nisu zadovoljni

Hrvatski biskupi na plenarnom zasjedanju. Brine ih skrb za strance i kocka

11.04.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Na plenarnom zasjedanju HBK raspravljalo se o 2025. godini i 1100. obljetnici splitskih crkvenih sabora, uspostavi odbora i ureda za pastoral branitelja, njihovih obitelji i stradalnika Domovinskoga rata, o pastoralnoj skrbi za strance, ovisnosti o kocki te o katoličkim školama.

Rečeno je to u četvrtak na konferenciji za novinare u prostoru Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na kojoj su govorili generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, zagrebački pomoćni biskup i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija mons. Mijo Gorski te apostolski upravitelj Požeške biskupije i predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje mons. Antun Škvorčević.

Biskup Gorski napomenuo je kako je glede proslave obljetnica plenum donio odluku o osnivanju odbora na čijem će čelu biti vojni ordinarij Jure Bogdan, a o toj temi organizirat će se vjeronaučna olimpijada.

Biskupi će uputiti i pastirsko pismo vjernicima za Svetu 2025. godinu, a ono bi trebalo izaći do došašća ove godine i tako potaknuti vjernike u molitvi i hodočašću u Rim, rekao je i dodao kako se planira i izradba molitvenog priručnika za vjernike i hodočasnike te nacionalno hodočašće u Rim 2025. godine.

Naglasio je i kako će se glede splitskih sabora organizirati znanstveni skup u Splitu. "Za nas je važna obljetnica splitskih sabora zato što je tada ustrojena unutarnja crkvena struktura na području tadašnje hrvatske države", rekao je Gorski i dodao kako je tada ustanovljena i Splitska metropolija, a tadašnji papa Ivan X. poslao je pismu kralju Tomislavu.

Gorski je istaknuo kako već sada u Hrvatskoj ima 220 tisuća stranaca s radnim dozvolama. "Ima među njima i katolika, različitih su svjetonazora i različitih kultura, ali mi smo dužni brinuti za njihov duhovni život i neke stvari su već na tom području pokrenute", rekao je.

Istaknuo je da se u pastoralnom radu susreću sa sve većim mukama mnogih vjernika koji imaju ovisnike o kocki unutar obitelji. Prema nekim podatcima gotovo 500 tisuća hrvatskih građana trpi zbog kocke, 20 posto ih igra online igricu na sreću, 30 posto onih koji kockaju imaju suicidalne misli, a mnogi su pokušali ili počinili samoubojstvo. 

Gdje god se okrenete, naglasio je, reklamira se kockanje, a država je prošle godine imala dobit od 311 milijuna eura zahvaljujući igrama na sreću.

Po riječima mons. Škvorčevića biskupi su razmotrili i pitanje služenja Katoličke Crkve hrvatskom društvu na odgojno-obrazovnom području po svojim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.

Jedno od glavnih pitanja jest status koji navedene ustanove imaju u pravnom poretku Republike Hrvatske, rekao je i dodao kako katoličke odgojno-obrazovne ustanove nisu osobe privatnog prava, nego nedobitne, odnosno neprofitne pravne osobe izjednačene s osobama javnog prava, ali s posebnostima koje ih čine katoličkim. 

Poručio je kako katoličke osnovne i srednje škole valja u potpunosti i glede svih pitanja izjednačiti s javnim odgojno-obrazovnim ustanovama s njihovim katoličkim specifičnostima.

Napomenuo je i kako financiranje katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova iz europskih fondova za sada državna tijela isključuju, to je nerazumljivo, osobito s obzirom na dječje vrtiće kojih nedostaje u Hrvatskoj.

Dodao je i kako se planira potpisivanje novoga ugovora između HBK i Ministarstva znanosti i obrazovanja.