POČASNA TITULA

Mesić član Hrvatskog društva ekonomista

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2010 15:20
  • Objavljeno 15.02.2010 u 14:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću danas je izaslanstvo Hrvatskog društva ekonomista (HDE) uručilo povelju počasnog člana toga društva te člansku iskaznicu prvog počasnog člana Hrvatskog društva ekonomista

Predsjednik HDE-a Ljubo Jurčić kazao je da je glavni odbor toga društva odlučio Mesiću dodijeliti povelju počasnog člana Hrvatskog društva ekonomista za uspješnu suradnju, potporu aktivnostima i pokroviteljstvu nad tradicionalnim godišnjem savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista.

Podsjetivši da HDE ove godine slavi svoju 17. godišnjicu, istaknuo je da je to društvo kroz čitavo vrijeme ukazivalo na probleme i njihova rješenja te da je Mesić u zadnjih desetak godina, kao predsjednik, na razne načine podupirao rad HDE-a.

'Srećom ili nesrećom, mi smo ukazivali na situaciju koja stoji pred Hrvatskom koristeći se analitičkom aparaturom ekonomske znanosti. Često smo bili u pravu, a ponekad smo i pogriješili', rekao je Jurčić. Dodao je da se, nažalost, osim Mesića i rijetkih drugih dužnosnika, premalo slušala znanost.

Zahvalivši se na uručenim priznanjima Mesić je ocijenio da se moglo puno više učiniti da se hrvatsku diplomaciju više vezalo uz gospodarstvo te da se gospodarskoj diplomaciji davao veći značaj.

'Cijeli svijet to radi, to rade razvijene ekonomije. Nažalost, mi smo tu premalo bili prisutni iako su vaši prijedlozi uvijek dobro dolazili', rekao je. Smatra da su ekonomisti napravili veliki posao, da u tome trebaju nastaviti dalje te da je s malo više agresivnosti moguće pokrenuti stvari.

Mesić je kazao da je danas, u povodu završetka njegova mandata, bio na sastanku u Vladi, a s kojom je, ocijenio je, korektno surađivao. Naglasio je da svi imaju isti interes - da građani žive bolje, da se resursi aktiviraju te da se otvaraju nova radna mjesta.

'Sada je pitanje kako prestrukturirati hrvatsko gospodarstvo iz uvozne u izvoznu privredu', rekao je Mesić dodavši da su to veliki lomovi koji traže i hrabre odluke. Stoga smatra da će ekonomisti biti od pomoći Vladi i Saboru jer se neke stvari moraju suštinski mijenjati.

Ocijenio je da, ukoliko bi u Hrvatskoj i dalje ostala uvozna privreda, onda sigurno ne bi moglo biti pomaka, radnih mjesta te novih vrijednosti.

'Samo stvaranjem novih vrijednosti mi možemo riješiti otvorena pitanja koja su danas u Hrvatskoj', rekao je. Smatra kako, iako smo zemlja u tranziciji i razvijeniji od nekih, nismo dovoljno uspješni jer smo s privatizacijom ukinuli velike sustave, a nismo uspostavili nove.

'Danas moramo na novoj tehnološkoj osnovi tražiti izlaz za hrvatsko gospodarstvo. Imamo relativno obrazovano stanovništvo, ali treba donijeti teške odluke koje će brzo donijeti rezultate', rekao je Mesić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi