PREDSJEDNIČKE ŽELJE

Mesić bi nastavio ljetovati u državnim vilama

13.08.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Višegodišnja predsjednička ljetovanja u tzv. Bakarićevoj vili na Hvaru omilila su Stjepanu Mesiću pa, čini se, traži mogućnost ne bi li i nakon što mu završi mandat mogao zadržati pravo da godišnji odmor provede u nekoj od Vladinih rezidencija na moru

– Još nisam razgovarao niti s premijerkom niti s bilo kim u vezi mogućnosti da ja za vrijeme godišnjeg odmora koristim bilo koji od objekata u vlasništvu države. Radi se o objektima u Dubrovniku, koji su dio Kupara, o Vili Banac, ovoj Bakarićevoj vili ili vilama na Brijunima. Što bi od toga bilo moguće koristiti, ne znam. Zakonom je riješeno samo to da bivši predsjednik ima pravo na ured, osiguranje, službeni auto i vozača, tajnicu, a da li se nekim podzakonskim aktom može riješiti da pod taj ured bude uključeno i korištenje neke od rezidencija u vrijeme godišnjeg odmora, to još ne znam, kazao je Stipe Mesić, odgovarajući u emisiji Hrvatskog radija »S predsjednikom na kavi« na pitanje je li mu ovo zadnje ljetovanje u rezidenciji na Hvaru.

Novi list piše da u Vladi ne samo da nisu razmatrali mogućnost da Mesiću omoguće nastavak ljetovanja u državnim vilama, nego još ne razmišljaju niti o uređenju ureda u kojemu će Mesić nakon silaska s Pantovčaka 'stolovati' temeljem Zakona o posebnim pravima Predsjednika RH po prestanku obavljanja dužnosti.

Taj Zakon, izglasan u Saboru 2004. godine, propisuje Vladi obvezu da bivšem predsjedniku RH, pokaže li on za to interes, osigura na doživotno korištenje ured i svu pripadajuću opremu te dva službenika, službeni automobil i vozača te osiguranje. Iako je do kraja Mesićevog mandata preostalo samo pola godine, a Mesić je bivšem premijeru Ivi Sanaderu objavio namjeru da po prestanku dužnosti iskoristi pravo na ured, u Vladi još nisu donijeli odluku u kojem će objektu Mesiću urediti ured.

Za uređenje Mesićevog budućeg ureda definitivno još ima vremena: rok u kojem mu ga je Vlada dužna osigurati jest 30 dana od dana prestanka dužnosti predsjednika Republike.