ŽIVOT POD SANKCIJAMA

Ruski dužnosnici osuđeni na ljetovanje u dačama i domaćim odmaralištima: 'Dobro je, ali...'

14.07.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Ruski dužnosnici odbacuju tradicionalna europska ljetovališta u korist onih koji su bliže kući, izvijestio je istraživački news portal Vyorstka, pozivajući se na više anonimnih izvora među utjecajnim političarima. Zapadne sankcije i stroge kontrole Kremlja nad putovanjima u inozemstvo ograničile su putovanja dužnosnika, te im preostaju njihove vikendice - dače, domaća odmarališta i odredišta u bivšim sovjetskim republikama

'Samo bi ludi dužnosnici sada otišli u inozemstvo', citirao je portal Vyorstka neimenovanog ruskog senatora. 'Dobili biste cipelu kao čep iz boce šampanjca i bili sretni ako ne završite na suđenju', dodao je.

Drugi zastupnik rekao je da se on i njegovi kolege koji posjeduju imovinu u Europi trude da je prodaju zbog potpune neizvjesnosti o trajanju rata u Ukrajini i ukidanju sankcija Europske unije.

'Nije da sam zabrinut ili da želim ići tamo. Dobro mi je na odmoru u Rusiji. Samo što kuću tamo treba čuvati, bojim se da će sve istrunuti ili će mi nešto ukrasti', rekao je.

Osim vikendica i ljetnikovaca, Vyorstka kao najpopularnija mjesta za odmor ruskih dužnosnika navodi odmarališta na Crnom moru, uključujući ona na aneksiranom Krimu, potom planinsku sibirsku republiku Altaj i vulkanski poluotok Kamčatku na dalekom istoku. Ta su odredišta krcata Rusima otkad su europske zemlje pooštrile procedure izdavanja viza i zabranile izravne letove kao odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu.

  • +2
Alušta, Krim Izvor: Profimedia / Autor: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Oni koji su izvan čvrstog stiska Kremlja provode svoje ljetne odmore u Turskoj, Uzbekistanu, Bjelorusiji, Kazahstanu, Azerbajdžanu, Saudijskoj Arabiji i Moldaviji. Čak i oni, međutim, zabranjuju članovima svojih obitelji da objavljuju fotografije s putovanja na društvenim mrežama 'kako ne bi naljutili ljude koji su već ljuti', citirala je Vyorstka neimenovanog glasnogovornika ureda gradonačelnika Moskve.

Ipak, djeca i bliski rođaci najviših ruskih dužnosnika često su uočeni na odmoru u inozemstvu, uključujući zemlje NATO-a i EU-a, unatoč ciljanim zapadnim sankcijama protiv njihovih roditelja i viznim ograničenjima za ruske državljane.

Kontroverze oko posjeta državnih službenika luksuznim odmaralištima u inozemstvu dovele su do neformalnih zabrana njihovih putovanja u inozemstvo.