'mali izbori za bundestag'

Merkel trlja ruke: CDU preuzima vlast u srcu njemačke socijaldemokracije

15.05.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Pokrajinski izbori u Nordrhein-Westfalenu (NRW) u Njemačkoj nazivaju se i ‘mali izbori za Bundestag’ jer je riječ o najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini u kojoj živi petina njemačkih birača. Na jučerašnjim izborima u NRW-u demokršćani predvođeni Arminom Laschetom pobijedili su vladajuće socijaldemokrate, što se u njemačkim medijima tumači i kao snažan signal da će Angela Merkel na rujanskim parlamentarnim izborima biti u prilici nastaviti vladati Njemačkom

Zvali su je Landesmutter odnosno ‘majka pokrajine’, a prije nekoliko godina spekuliralo se da je ona jedina koja bi mogla pobijediti Angelu Merkel i postati prva kancelarka Njemačke iz redova socijaldemokrata. Premijerka Nordrhein-Westfalena i potpredsjednica SPD-a Hannelore Kraft bila je jedna od najmoćnijih njemačkih političarki, koja je dvaput pobijedila na pokrajinskim izborima u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini, no u nedjelju navečer njezina politička karijera završila je spektakularnim izbornim porazom i ostavkama na sve stranačke funkcije.

SPD je pod vodstvom Kraft na jučerašnjim izborima u NRW-u dobio 31,2 posto glasova, gotovo osam posto manje nego na prethodnim izborima, te je to povijesno najlošiji rezultat stranke u pokrajini koja se smatra ‘srcem njemačke socijaldemokracije’ i u kojoj je SPD desetljećima gotovo neprekinuto vladao.

Jednako loše prošli su koalicijski partneri Zeleni, sa 6,4 posto glasova (4,9 posto manje), te se taj rezultat tumači kao jasan izraz nezadovoljstva vladajućom crveno-zelenom koalicijom.

Najviše glasova je pak dobio CDU, 33 posto, što je rast od 6,7 posto u odnosu na prošle izbore. Budući premijer NRW-a je dakle njihov lider Armin Laschet, inače pripadnik liberalnog krila demokršćana i jedan od najvećih podržavatelja kancelarke Angele Merkel u stranci. Jednako dobro su prošli i liberali iz FDP-a s 12,6 posto, kojima je podrška glasača porasla za četiri posto i čiji je lider Christian Lindner bez konkurencije najpopularniji političar u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini te se čini da bi NRW-om u sljedećem mandatu mogla vladati crno-žuta koalicija, koja za to ima tijesnu većinu u pokrajinskom parlamentu.

Dobar rezultat FDP-a važan je i u njihovoj kampanji da se na rujanskim izborima vrate u Bundestag (što bi i na saveznom nivou otvorilo mogućnost crno-žute koalicije koju desni centar najviše priželjkuje kao vladajuću konstelaciju), iz kojega su prvi put nakon Drugog svjetskog rata ispali 2013. godine, ne uspjevši prijeći izborni prag od pet posto. U NRW-u na ovim izborima to nije uspjelo tvrdoj ljevici Die Linke s 4,9 posto glasačke podrške, no zato će u sljedećem mandatu u pokrajinskom parlamentu biti zastupljen desno-ekstremni AfD, koji je dobio podršku 7,4 izašlih na nedjeljne izbore.

Riječ je o rezultatu znatno slabijem od podrške koju je u svim anketama Alternativa za Njemačku imala prošle godine, a taj pad se objašnjava time da je stranka izgubila svoju ključnu temu (izbjeglička kriza) te vječnim unutarstranačkim svađama, kojih nije pošteđena ni njihova organizacija u NRW-u. Naime glavni kandidat AfD-a na ovim izborima bio je Marcus Pretzell, životni partner supredsjednice stranke Frauke Petry, koju je stranka na nedavnom stranačkom saboru prilično ponizila.

Sigurnost i porast kriminala bili su glavna tema predizborne kampanje u NRW-u, čiji je paradigmatski primjer sada već zloglasna proslava Nove godine u Kölnu, tijekom koje su mnoge žene doživjele seksualno zlostavljanje, dio centra grada se pretvorio u zonu izvan vladavine prava, a policija je - kako se u međuvremenu dokazalo i u službenim istragama - posve zakazala u svojoj funkciji organa reda i mira. Hannelore Kraft nakon toga nije smijenila svojeg ministra unutarnjih poslova i stranačkog druga Ralfa Jägera, koji se pokazao nedoraslim za svoju funkciju te je izrastao u uvjerljivo najnepopularnijeg političara u pokrajini. To što je u svoju treću bitku za poziciju pokrajinske premijerke Kraft krenula s Jägerom kao dijelom svojeg tima zasigurno nije pomoglo u uvjeravanju birača da podrže SPD.

No prema pisanju njemačkih medija, najveći gubitnik izbora u NRW-u zapravo je predsjednik SPD-a i kancelarski kandidat Martin Schulz. Političar čija je pojava na nacionalnoj sceni prije samo nekoliko mjeseci izazvala euforiju i doprinijela velikom rastu SPD-a u anketama, koji se prvi put nakon niza godina našao izjednačen s CDU-om, u kratkom je roku kao novi predsjednik stranke predsjedao velikim izbornim porazima na pokrajinskom nivou, sad u NRW-u, a prethodno u pokrajini Schleswig-Holstein, u kojoj su također izgubili vlast. Schulz je rezultate na izborima u NRW-u povezao i sa saveznom razinom u jednom predizbornom govoru, što mu se nakon povijesnog poraza SPD-a vratilo kao bumerang.

Prema pisanju Süddeutsche Zeitunga, ‘hype oko Schulza sada je samo lijepo sjećanje’. Schulz je prije dva-tri mjeseca izgledao kao budući njemački kancelar, a danas je predsjednik stranke koja je na lokalnom nivou zaredala poraze, pa ne čudi to da se i u istraživanjima javnog mnijenja izgubio ‘Schulzov efekt’. Iako se izborna kampanja u NRW-u većinom vodila oko specifičnih problema ove njemačke pokrajine, poraz SPD-a zasigurno će se odraziti i na nacionalnoj razini njemačke politike.

Zato je nesumnjivo najveća dobitnica izbora u NRW-u njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel, koja je nakon narušene popularnosti tijekom izbjegličke krize 2016. ponovno u političkom uzletu. Njezina je stranka dobila izbore u pokrajini s petinom njemačkih birača i to s glavnim kandidatom Laschetom, koji je uvijek bio lojalan podržavatelj moćne Mutti, naročito kada je riječ o frakcijskim trvenjima unutar demokršćana i njezinoj izbjegličkoj politici.

Merkel se još jednom pokazala ‘nepoderivom’, kako je to nakon izbora u komentaru konstatirao Der Spiegel: ‘Najveća snaga Merkel je njezina postojanost. Ona ne dopušta da je uznemire ankete, nego jednostavno nastavlja provoditi svoju politiku. Vladanje je njezina omiljena vrsta predizborne kampanje.’