vraćaju građanima?

Njemačke slatke brige: kako potrošiti 54,1 milijarde više poreza

11.05.2017 u 15:23

Bionic
Reading

Njemačka će u razdoblju do 2021. ostvariti 54,1 milijarde poreznih prihoda više od očekivanog, objavio je u četvrtak njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble

Tu je prognozu predstavila radna skupina za procjenu poreznih prihoda, sastavljena od financijskih stručnjaka saveznog i pokrajinskih ministarstava financija te središnje banke.

Porezni viškovi plod su povoljnog gospodarskog rasta, rekordne stope zaposlenosti te porasta plaća zaposlenih i prihoda  poduzeća. Većina viška poreznih sredstava ostvarena je na razini pokrajina i gradova.

Ministar financija Schaeuble zadovoljan je povoljnim stanjem u državnoj blagajni. 'Savezna vlada je ispunila svoja financijsko-politička obećanja: uravnotežili smo proračun i stvorili dodatna sredstva za investicije. U sljedećem izbornom razdoblju može se početi i sa snižavanjem poreza', rekao je Schaeuble s pogledom na parlamentarne izbore u rujnu.

Unutar demokršćanske Unije CDU/CSU i među ostalim strankama razvila se uoči službene objave žučna rasprava oko toga kako potrošiti neočekivani višak.

I dok se Schaeuble i njegova kršćansko-demokratska stranka (CDU) zalažu za smanjenje dugova i umjereno smanjenje poreza, Kršćansko-socijalna unija (CSU) je za uvođenje poreznih olakšica za sve građane.

'Mi ostvarujemo rekordne porezne prihode u Njemačkoj. Red je da nešto od toga vratimo građanima', rekao je bavarski ministar financija Markus Soeder u razgovoru za dnevnik Bild od četvrtka.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i kandidat socijaldemokrata na parlamentarnim izborima u rujnu Martin Schulz založio se za to da se višak poreznih prihoda investira, prije svega u obrazovanje i stanogradnju.

'Ako sada ne uložimo u gradnju novih stanova, stanarine i stanovi uskoro se neće moći plaćati', rekao je Schulz.