AKCIJSKI PLAN DO 2020.

Merkel i Sarkozy žele ojačati Europu

04.02.2010 u 16:39

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel predstavili su u četvrtak u Parizu ambiciozan program u 80 mjera za jačanje suradnje do 2020. godine kojega je cilj ojačati Europu, prenijele su agencije

Među mjerama su osnutak zajedničkih veleposlanstava te zajedničkog ureda za obnovljive energije, ureda za ispitivanje vozila na električni pogon, lansiranje francusko-njemačkog satelita za detekciju emisija plinova s učinkom staklenika, suradnja u policiji, zajednički zakon o braku, prenosi agencija AFP.

'Ovo čelništvo nije prijetnja nikomu', rekao je Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare u Elizejskoj palači i naglasio 'Mi samo želimo da postoji politički snažna Europa. Njemačka i Francuska moraju surađivati da bi postojala takva Europa', javlja agencija dpa.

Merkel i Sarkozy tu su poruku objavili pošto je američki predsjednik Barack Obama otkazao dolazak na najavljeni madridski zajednički summit SAD-a i EU-a, zbog čega se pojačao strah da Europa gubi politički utjecaj u svijetu.

Angela Merkel rekla je da će i ona i Sarkozy idući tjedan otputovati na summit EU-a 's dogovorenim prijedlozima'. Dvije zemlje zajedno će te prijedloge podastrijeti i na skorom sastanku na vrhu zemalja skupine G20.

Francuski je predsjednik rekao da je financijska kriza zbližila dvije zemlje i pokazala kolika je potreba za snažnijom suradnjom. Poslije sastanka Berlin i Pariz predstavili su ambiciozan program od 80 zajedničkih projekata nazvan Agenda 2020 kojemu je cilj produbiti bilateralnu suradnju u idućem desetljeću.