LONDON - BERLIN

Merkel i Cameron pokušavaju naći zajednički jezik

18.11.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Nakon radnog sastanka u Berlinu britanski premijer David Cameron i njemačka kancelarka Angela Merkel izašli su pred novinare i na kratkoj press konferenciji pokušali uvjeriti sve da sukoba između njih nema te da se u mnogočemu slažu

Jedan od najdirljivijih rituala svjetske politike jest napadno izražavanje koncilijatnosti između dvoje moćnika, čije se države u proteklo vrijeme baš i ne slažu oko važnih pitanja. Potencirani sukobi i razlike u pristupu krizi eura pokušavaju se umanjiti isticanjem 'velikog prijateljstva', obraćanjem sugovorniku osobnim imenom, naglašavanjem zajedničkih pozicija.

Tako je bilo i danas u Berlinu, gdje je David Cameron njemačku kancelarku zvao 'Angela', podsjećao na mnoge zajedničke stavove svoje države i Njemačke i vrijedno se trudi zakrpati napetu atmosferu koja je prethodila njegovu dolasku.

No bilo je i jasno tko je tu šefica, pa se novinarima prvo obratila Angela Merkel, koja je kimnula u pravcu 'uspjeha koji želi poljskom predsjedanju' EU u vezi stabilizacije eura, no odmah naglasila 'da mi imamo svoje mišljenje i predočili smo ga našem gostu'. Merkel je pozvala na 'više zajedničke budžetske discipline' za zemlje eurozone, no i da svi zajedno u EU 'moraju raditi na povratu povjerenja na financijskim tržištima'.

Poslije Merkeličine kratke i jasne slike budućeg europskog integracijskog pravca, David Cameron je za početak mogao tek reći da je 'divan dan u Berlinu'. Onda je počeo uvjeravati novinare o 'čvrstom prijateljstvu' među nacijama, a svoj dolazak kod Merkel nazvao je 'razgovorom među prijateljima'. Cameron je ipak zagovarao tipične neoliberalne pozicije, poput više deregulacija tržišta, 'kako bi se europsko tržište učinilo slobodnijim', što bi cijeli EU nekim čudom trebalo izvući iz krize. Merkel i Njemačka naravno da drukčije zamišljaju zajedničko djelovanje Londona i Berlina.

Britanski premijer usput je spomenuo i općenito da 'banke moraju pomoći u rješavanju krize', ali i dalje štiti londonsko financijsko središte City od predloženog poreza na financijske transakcije. Cameron je utoliko popustio što se složio s Merkel da bi takav porez trebalo uvesti na globalnoj razini. Spomenuto je da se razgovaralo i o vanjskopolitičkim temama poput Irana, Libije i Srbije, no na presici o tim temama nije previše rečeno.