PLJUŠTE ČESTITKE OBAMI

Merkel: 'Dođite nam opet u Berlin!'

07.11.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Jutros su krenule i prve reakcije svjetskih političara na pobjedu Baracka Obame na predsjedničkim izborima i osvajanje drugog mandata u Bijeloj kući. Svjetski lideri se oglašavaju preko Twittera, svojih glasnogovornika ili priopćenjima te čestitaju Obami na pobjedi

S obzirom da je Mitt Romney u kampanji Rusiju proglasio 'prvim geostrateškim neprijateljem Amerike', ne čudi što je u zadnje vrijeme poslovično mrzovoljni Vladimir Putin jutros požurio preko glasnogovornika čestitati Baracku Obami na pobjedi. 'Rusija pozdravlja izborni uspjeh američkog predsjednika te se nada nastavku razvoja dobrih veza između Moskve i Washingtona', poručio je jutros Putinov glasnogovornik okupljenim novinarima.

Slične poruke dolaze i iz ostalih glavnih gradova svijeta, pa je tako njemačka kancelarka Angela Merkel – koja je od Obame dobila jedno od najvećih američkih odličja – već u devet sati ujutro poručila kako se 'raduje novom susretu s predsjednikom Obamom', pozvavši ga da uskoro opet posjeti Berlin. Treba podsjetiti da je baš u Berlinu, ispred upečatljivog spomenika Siegessaeule, Obama pred 200 tisuća ljudi održao 2008. jedan od svojih najboljih govora, kojim je dobio obožavanje europske javnosti. Čestitkom se oglasio i njemački predsjednik Joachim Gauck, koji je Obami poslao i pismo u kojem između ostaloga stoji da su SAD i Njemačka 'partneri koji dijele iste vrijednosti'.

Britanski premijer David Cameron je pak odlučio koristiti suvremena sredstva komunikacije te ja na Twitteru napisao: 'Od srca čestitam svojem prijatelju Baracku Obami. Radujem se nastavku zajedničkog rada.' Francuski predsjednik Francois Hollande je u pismenoj čestitki Obami naglasio da je reizbor demokrata 'važan trenutak za Ameriku, ali i cijeli svijet', a poruka ovih izbora je 'odluka da se zadrži otvorena, solidarna i međunarodno angažirana Amerika'. 'Šaljem vam u ime francuskog naroda, a i u svoje vlastito, najiskrenije čestitke na pobjedi', napisao je Hollande.

Čestitke su došle i iz Palestine, ali i izražavanje nade kako će se Obama više angažirati oko izraelsko-palestinskog sukoba. 'Nadamo se da će se sada moći realizirati rješenje s dvije nezavisne države', poručio je u svojoj izjavi glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat. Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, za kojeg je poznato da baš i nema dobre odnose s Obamom, te čestitao američkom predsjedniku na reizboru, dodavši da 'veze između Izraela i SAD-a nisu nikad bile jače'.

To tvrdi i saudijski kralj Abdulah, kojeg citira tamošnja državna novinska agencija SPA: 'Ljudima u SAD-u želim napredak, a predsjedniku sreću i zdravlje. Bliske odnose između naših država trebamo nastaviti razvijati na svim razinama.'

Baracku Obami su na reizboru čestitali i predstavnici EU-a i NATO-a.