DEVIZNE REZERVE

Medvedev zabrinut zbog eura

26.11.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Moskva smatra da je kriza u Europskoj uniji vrlo ozbiljna prijetnja, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u razgovoru za agenciju France presse i list Figaro, naglasivši da polovicu svoje trgovinske razmjene Rusija obavlja s EU-om

'Stanje kod nas ovisi dobrim dijelom o onom što se događa u gospodarstvima Europske unije', kazao je ruski premijer i rekao da razmjena Rusije i EU-a iznosi oko 300 milijardi eura.

Medvedev, kojeg očekuju u Francuskoj u ponedjeljak navečer u posjetu tijekom kojeg će se sastati s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, nije djelovao uvjeren u napore poduzete u EU u pogledu krize.

'Ponekad nam se čini da našim europskim partnerima nedostaje energije i želje u odlučivanju. Važno je da dogovor ne ostvare prekasno', rekao je Medvedev. 'Pozorno pratimo što se zbiva u EU, eurozoni i u slabim karikama poput Grčke, Španjolske i drugdje', nastavio je.

Ruski premijer je potvrdio svoju podršku euru i naglasio da je 41 posto ruskih deviznih rezervi u eurima te da zato Rusija želi da euro i dalje bude stabilna valuta.

Medvedev je također priznao da nema prevelikog napretka u modernizaciji Rusije koja i dalje previše ovisi o plinu i nafti.