Ministar branitelja

Medved: Srbija se mora suočiti sa svojom poviješću, sa svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije

09.08.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u nedjelju u Sinju da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću te poručio da se samo na istini može graditi buduća perspektiva u odnosima između Hrvatske i Srbije

"Srbija se mora suočiti sa svojom poviješću, sa svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Srbija se mora suočiti s istinom i na toj istini moramo graditi buduću perspektivu", poručio je Medved uoči 305. Sinjske alke, odgovarajući na pitanje kako gleda na retoriku srpskog predsjednika vezano ovogodišnju obljetnicu Oluje.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon proslave 25. godišnjice Oluje izjavio kako je Oluja bila najveće etničko čišćenje nakon Drugoga svjetskog rata te je zamjerio vodstvu srpske manjine u Hrvatskoj što je svečanosti u Kninu nazočio i potpredsjednik hrvatske Vlade iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

Medved je ocijenio da je takva retorika kontinuitet i da to slušamo već 25 godina. Upitan hoće li se u tu priču morati uključiti neki međunarodni faktori kako bi se ta situacija riješila, odgovorio je da tu za njih ne vidi neke uloge.

Ono što je važno, dodao je, da u Hrvatskoj znamo našu povijest te da tu povijest vrlo jasno svakodnevno komuniciramo. "Očekujemo od Srbije da se zaista suoči s istinom, da prihvati činjenice - a oni ih itekako dobro znaju - i da na toj istini, na tom tragu, gradimo naše buduće odnose", poručio je Medved.

Nastavit ćemo tražiti nestale, imamo saznanja da je tzv. JNA provodila ekshumacije

Podsjetio je da je Vlada u prošlom mandatu 2019. godine donijela Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji regulira nadležnosti svih tijela i službi u procesu prikupljanja i postupanja - od segmenta analitike, pa sve do probnih iskapanja, u konačnici i ekshumacija, identifikacija i predaja posmrtnih ostataka članovima obitelji.

  • +35
Uzvanici na Sinjskoj alki Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Na pitanje očekuje li bolju suradnju sa Srbijom, rekao je da je to kontinuirani proces.

"Kada govorimo o tom pitanju sa Srbijom, mi imamo saznanja da je tadašnja takozvana Jugoslavenska armija na području istoka Hrvatske, nakon njihovog ulaska u Vukovar i okolicu, da su provodili ekshumacije osoba iz primarnih u sekundarne grobnice. Imamo saznanja kada su to provodili, znamo čak i tko je to provodio", naglasio je Medved.

Dodao je da su traženja usmjerena upravo na te pokazatelje te da će nastaviti tražiti konkretnu informaciju o tome gdje su završili posmrtni ostaci. Svakodnevno rade na više lokacija, ističe, a trenutno je u postupku priprema za identifikaciju nekoliko tijela na Zavodu za sudsku medicinu.

"Normativni okvir smo riješili. Zakonom je jasno propisano tko ima nadležnost za koji segment toga posla, vezano za prikupljanje informacija i postupanje, za svako tijelo u Hrvatskoj", ponovio je Medved.