OGLASIO SE I TRUMP

Međunarodni skandal: Saudijska Arabija dala ubiti novinara u svom veleposlanstvu?

13.10.2018 u 19:10

Bionic
Reading

Saudijska Arabija zanijekala je u subotu, prvi puta otkad je priča o nestanku njezina novinara došla u javnost, da je imala namjeru ubiti Jamala Khashoggija koji je nestao u Istanbulu.

Saudijski ministar unutarnjih poslova Princ Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz odbacio je "neutemeljene laži.. koje cirkuliraju o ubojstvu disidentskog novinara" Khashoggija.

Ministar je u službenoj izjavi kazao da je Rijad "privržen tradiciji poštivanja pravila i međunarodnih konvencija".

Khashoggi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. listopada kako bi prikupio potrebnu dokumentaciju za nadolazeće vjenčanje.

Saudijski dužnosnici rekli su da je otišao brzo nakon toga, ali turski dužnosnici i njegova zaručnica, koja ga je čekala ispred konzulata, tvrde da nikada nije izašao. 

Turski izvori rekli su Reutersu da je prvotna procjena policije bila da je Khashoggi, otvoren kritičar saudijske vlade, ubijen unutar konzulata. Rijad je odbacio optužbe kao neutemeljene. 

Saudijski se ministar unutarnjih poslova također založio za suradnju s Turskom na zajedničkoj istrazi.

Kraljevstvo želi razjasniti slučaj nestanka svog državljana, dodao je.

Izaslanstvo Saudijske Arabije stiglo je u petak u Tursku, objavila je turska agencija Anadolija, te bi se tijekom vikenda trebalo sastati s turskim vlastima.

Turska se složila ustanoviti zajedničko radno tijelo sa Saudijskom Arabijom kako bi se utvrdile okolnosti  Khashoggijeva nestanka.

Trump obećao "strogu kaznu" Saudijskoj Arabiji ispostavi li se da je novinar ubijen

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u intervjuu za CBS u subotu da će Saudijska Arabija biti "strogo kažnjena" ispostavi li se da je nestali saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Trump je kazao da ne želi zaustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, jer bi to pogodilo američke vojne dobavljače i ekonomski naštetilo SAD-u.

Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post, nestao je 2. listopada nakon što je ušao u konzulat.

"Istražit ćemo sve i kazna će biti stroga", rekao je Trump.

Upitan je li saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman naredio ubojstvo Khashoggija, Trump je rekao: "Zasad to nitko ne zna, vjerojatno ćemo saznati".

Trump je dodao u intervjuu "60 minuta" koji će se emitirati u nedjelju: "Bude li se to pokazalo, bit ćemo vrlo uznemireni i ljuti".

Trump je rekao da je u pitanju mnogo toga u slučaju Khashoggi, "možda pogotovo stoga što je bio novinar".

Veliki vojni dobavljači izrazili su zabrinutost Trumpovoj administraciji da bi zastupnici ljutiti zbog Khashoggijeva nestanka mogli zaustaviti daljnje dogovore o prodaji oružja sa Saudijskom Arabijom.

No Trump je rekao da ne želi izgubiti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, što priželjkuju američki suparnici Rusija i Kina koji su također izvoznici vojne opreme.

"Znate što, postoje i drugi načini kažnjavanja", kazao je ne objašnajvajući.