najpoznatiji kritičar princa

Slučaj Jamal Khashoggi - sve veći misterij nestanka saudijskog novinara

04.10.2018 u 17:50

Bionic
Reading

Misterij oko nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je u utorak ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, produbio se nakon što je Turska ustvrdila da on iz zgrade nije izašao a Saudijska Arabija istodobno ustraje u tvrdnji da je poznati novinar, kritičan prema saudijskim vlastima, napustio zgradu i tek potom nestao, piše u četvrtak BBC

U konzulatu kažu da se "referiraju na vijesti o nestanku" Jamala Khashoggija koji je u utorak došao u konzulat radi dokumenata o razvodu braka.

Njegova zaručnica stigla je s njime, ali je morala čekati izvan zgrade i nije ga vidjela kako napušta konzulat iako je čekala desetak sati sve do ponoći.

Turske vlasti također su objavile kako smatraju da je Khashoggi još uvijek ondje a mediji prenose da se na snimkama nadzornih kamera turske policije ni u jednom trenutku ne vidi da je novinar napustio zdanje.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu saudijskog veleposlanika i "zatražilo objašnjenje" u vezi s nestankom novinara, prenijela je televizija NTV.

Veleposlanik je informirao zamjenika ministra vanjskih poslova Yavuza Selima Kiraa da ne zna gdje se nalazi Khashoggi, ali mu je Kiran rekao da taj slučaj treba "odmah rasvijetliti".

I američko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je informacije o Khashoggiju i izrazilo zabrinutost za njegovu sigurnost.

Pedesetdevetogodišnji novinar od prošle godine živi u egzilu u SAD-u, a zaljevsku kraljevinu napustio je nakon kritičkih tekstova na račun prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana.

Stalni je suradnik Washington Posta koji je priopćio da "je stupio u kontakt sa svima koji mogu pomoći da ga se pronađe".

Khashoggi je jedan od najpoznatijih kritičara princa koji je pokrenuo reforme koje Zapad pozdravlja, ali i obračune s disidentima u kojem su uhićeni brojni aktivisti, intelektualci i klerici te rat u Jemenu koji je izazvao golemu himanitarnu krizu.

Bivši urednik lista al-Watan i televizijskog kanala, Khashoggi se godinama smatrao bliskim saudijskoj kraljevskoj obitelji i jedno je vrijeme bio savjetnik visokih dužnosnika.

Nakon uhićenja nekoliko njegovih prijatelja, otkazana mu je kolumna u listu Al-Hayat i navodno je upozoren da prestane koristiti Twitter. Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju i otišao u SAD gdje je objavljivao članke u Washington Postu i pojavljivao se na arapskim i zapadnim televizijskim kanalima.

"Napustio sam svoj dom, obitelj i posao, ali nisam prestao govoriti", napisao je u rujnu 2017. "U suprotnom bih izdao one koji leže u zatvoru. Ja bar mogu govoriti, dok toliko njih ne može", dodao je.