napeto na bliskom istoku

Trumpov saveznik u Senatu upozorava Rijad na posljedice ako se potvrdi ubojstvo novinara

08.10.2018 u 22:55

Bionic
Reading

Američki senator, saveznik predsjednika Donalda Trumpa, upozorio je u ponedjeljak Saudijsku Arabiju da će, potvrde li se informacije o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, posljedice biti "pogubne" za veze Rijada i Washingtona.

Saudijska monarhija morati dati "poštene odgovore", rekao je republikanski zastupnik Lindsey Graham, saveznik Donalda Trumpa pošto su turski čelnici iznijeli informacije da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor blizak vladi rekao je, prenoseći izjavu turske policije, da je novinar koji je pisao za Washington Post, u konzulat došao u utorak radi obavljanja nekih formalnosti no da iz njega nije izašao živ.

  • +15
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Polaris/Sipa

Turske vlasti su zatražile pretres saudijskog konzulata u Istanbulu kako bi pokušale rasvijetliti tajnu novinarova nestanka, nakon informacija o njegovu ubojstvu.

Kako navodi privatna mreža NTV, zahtjev je saudijskom veleposlaniku u Ankari podnijelo tursko ministarstvo vanjskih poslova, kamo je veleposlanik pozvan u nedjelju, drugi put u nepunih tjedan dana.

Saudijski prijestolonasljenik Mohammed ben Salman još je u petak pozvao turske vlasti da pretraže konzulat, kamo je Khashoggi došao u utorak i odakle nije izašao, kako tvrdi turska policija.  "Nemamo što skrivati", rekao je u razgovoru za agenciju Bloomberg.