val kritika

Međunarodna zajednica osuđuje državni udar u Sudanu

25.10.2021 u 17:03

Bionic
Reading

Državni udar u Sudanu u ponedjeljak izazvao je veliku zabrinutost u svijetu i val kritika

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je da se odmah pusti na slobodu sudanskog premijera i sve druge uhićene dužnosnike.

"Ustavna povelja mora se u potpunosti poštivati kako bi se zaštitilo teško izborenu političku tranziciju", poručio je na Twitteru.

Tom pozivu pridružio se i posebni izaslanik UN-a u Sudanu Volker Perthes, ocijenivši da je uhićenje sudanskih dužnosnika neprihvatljivo.

Arapska liga pozvala je na dijalog i poštivanje dogovora o podjeli vlasti za vrijeme tranzicije iz 2019., nakon rušenja autokrata Omara al-Bašira, po priopćenju glavnog tajnika Ahmeda Abula Gheita.

Predsjednik Komisije Afričke unije Mosa Faki pozvao je da se odmah nastavi dijalog između civila i vojske koji dijele vlast.

Zabrinutost su izrazile i Sjedinjene Države, čiji je posebni izaslanik za Rog Afrike Jeffrey Feltman u nedjelju imao sastanak sa sudanskim premijerom Abdalahom Hamdokom, koji je sada u pritvoru, upozorivši da će promjena tranzicijske vlade ugroziti američku pomoć.

Europska komisija pozvala je da se brzo pusti na slobodu civilne članove sudanske vlade te da se ne prekida komunikacijske kanale kako bi se moglo pomoći onima kojima je to potrebno.

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je međunarodnu zajednicu da "vrati sudansku tranziciju na pravi put".

Borrell je pozvao da se odmah pusti na slobodu nezakonito pritvorene dužnosnike te poručio da se mora poštivati pravo na mirno prosvjedovanje i da pod svaku cijenu treba izbjeći nasilje i krvoproliće.

"Postupci vojske izdaja su revolucije, tranzicije i legitimnih zahtjeva sudanskog naroda za mirom, pravdom i gospodarskim razvojem", rekao je.

Osudama državnog udara pridružila se i Njemačka, pozvavši na nastavak "mirne političke tranzicije prema demokraciji" i "dijalog" političkih čelnika, po priopćenju njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Potporu tranzicijskoj sudanskoj vladi izrazio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, pozvavši da se odmah pusti na slobodu uhićenog premijera i druge čelnike.

Britanija je priopćila da je vojni udar u Sudanu "neprihvatljiva izdaja sudanskog naroda i njihove demokratske tranzicije".

"Snage sigurnosti moraju osloboditi premijera Hamdoka i druge civilne čelnike, a oni koji je ne poštuju pravo na prosvjed bez straha od nasilja bit će pozvani na odgovornost", napisala je na Twitteru britanska ministrica za Afriku Vicky Ford.