RATNI ZLOČIN U MEDAČKOM DŽEPU

Među uhićenima pet gardista

Medački džep

Medački džep

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika 1993. u Medačkom džepu policija sumnjiči petoricu pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi, doznaje se od izvora bliskog istrazi

Isti izvor Hini je potvrdio da su danas zbog tog ratnog zločina uhićeni zapovjednik satnije 9. gardijske brigade Josip Krmpotić, pripadnici te brigade narednik Ivan Jurković, poručnik Miroslav Petti i Velibor Šolaja te Milan Tomljanović.

I dalje nije poznato za koja nedjela ih se točno tereti, no njih se kao počinitelje povezivalo sa zločinima u Medačkom džepu još prije desetak godina.

Svi oni su trenutno na kriminalistilčkoj istrazi u policiji nakon čega će biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim sutra na ispitivanje u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje vodi taj slučaj.

Branitelj Josipa Krmpotića, odvjetnik Velimir Došen izjavio je Hini da je njegov branjenik uhićen jutros u sedam sati te da će svoj iskaz dati sutra.

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Podsjetio je da je Krmpotić 'prije šest, sedam godina tri dana davao iskaz haškim istražiteljima koji su tada obustavili postupak protiv njega'.

Došen je izjavio kako osim kvalifikacije kaznenog djela koje se njegovom branitelju stavlja na teret ne zna druge pojedinosti slučaja, odnosno za što ga se točno tereti.

Osumnjičeni Krmpotić i Šolaja bili su svjedoci na suđenju tzv. Gospićkoj skupini, odnosno bivšem generalu Mirku Norcu i Tihomiru Oreškoviću za ratni zločin na gospićkom području 1991. i 1992.

Na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima", ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Za te je zločine po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno osuđen general Mirko Norac, koji je krajem studenoga prošle godine pušten na uvjetni otpust pošto je odslužio dvije trećine kazne. Norac je osuđen na šest godina zbog ratnih zločina u Medačkome džepu i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Suoptuženi general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je imao suženu ovlast 'zbog paralelne linije zapovijedanja' koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi