NOVO ISTRAŽIVANJE

Među mladima u Njemačkoj sve više pušača, ministar zdravstva zabrinut

29.12.2022 u 19:10

Bionic
Reading

Među mladima u Njemačkoj je sve više pušača, proizlazi iz redovitog ispitivanja o broju pušača u Njemačkoj objavljenom u četvrtak

'Udio pušača među maloljetnicima u dobi između 14 i 17 godine je porastao na preko 15 posto“, proizlazi iz ispitivanja pod nazivom Njemačko ispitivanje o broju pušača (Debra). Iz ispitivanja proizlazi da je 2022. broj pušača u ovom uzrastu porastao za gotovo pet posto. U prijašnjih šest ispitivanja postotak osoba koje su se izjašnjavale kao pušači nije prelazio vrijednost od 10 posto.

U posljednjih 12 mjeseci postotak se s 8,72 gotovo udvostručio na 15,9 posto. Kod mlađih odraslih u dobnoj skupini od 18 do 24 godine, porast je nešto blaži s 36,1 na 40,8 posto. Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach je rekao kako podaci iz ovog istraživanja trebaju prvo biti analizirani, ali kako već sad daju povoda za 'veliku zabrinutost'.

Lauterbach je u razgovoru za Spiegel Online rekao kako Njemačka, kad je u pitanju borba protiv ovisnosti o duhanu, kaska za Skandinavijom, Nizozemskom ili Velikom Britanijom. 'Kod nas su još uvijek cigarete na vidljivom mjestu, a reklamiranje je, primjerice, dopušteno u kinima. Mi moramo mnogo više učiniti kako bismo zaštitili djecu i mlade', rekao je Lauterbach.

Daniel Kotz, voditelj ispitivanja s Centra za ovisnosti Sveučilišta u Duesseldorfu kritizirao je politiku jer, smatra, nije u punoj mjeri implementirala preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koje se odnose na suzbijanje ovisnosti o pušenju. 'Posebno je važno podići porez na duhan do te mjere da će djeci i mladima biti nedostupan', rekao je Kotz. On je kritizirao i činjenicu da su duhanski proizvodi trenutno pristupačni 'na svakom koraku'.

Kotz je rekao kako su stres koji je prouzročila pandemija i rat u Ukrajini mogli utjecati na porast konzumacije cigareta i duhanskih proizvoda. On je posebno kritizirao električne cigarete čiji proizvođači se 'ciljano obraćaju' mlađoj publici. Ukupno je postotak pušača porastao na 35,5 posto što je gotovo deset posto više nego krajem 2019., posljednje godine prije pandemije koronavirusa.