JAVNO SAVJETOVANJE

'Hrvatska ima oko milijun pušača i oni imaju ljudsko i građansko pravo znati koje manje štetne alternative postoje'

29.06.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Čak 1190 građana Hrvatske sudjelovalo je u procesu javnog savjetovanja Europske komisije o duhanskim proizvodima, ističući prednosti proizvoda nove generacije (e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, nikotinske vrećice i sl.) koji pušačima pomažu u prestanku pušenja, a koje, unatoč brojnim znanstvenim i praktičnim spoznajama, Europska komisija i dalje nedovoljno koristi u svojim strateškim javno zdravstvenim dokumentima

Ukupno je u javnoj raspravi sudjelovalo preko 24.300 građana EU, a Hrvatska je, prema veličini populacije, najaktivnija u toj raspravi, odmah iza Rumunjske.

'I ovo savjetovanje je dokaz da je interes građana Hrvatske za kvalitetnijom regulacijom alternativnih proizvoda (e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, nikotinske vrećice i sl.) zaista velik. Hrvatska je jedna od najrigidnijih zemalja po pitanju regulacije tih proizvoda i uopće ne prepoznaje njihov potencijal u smanjenju štetnosti od pušenja.

Hrvatska ima konstantan broj od oko milijun pušača i oni imaju ljudsko i građansko pravo znati koje im manje štetne alternative stoje na raspolaganju, s obzirom da trenutna regulativa u Hrvatskoj brani bilo kakvo informiranje o tim proizvodima. Ignoriranje ove teme od strane Ministarsta zdravstva ne ide u korist zdravlja naših građana', izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM).

Iz Udruge korisnika osobnih isparivača i međunarodnog instituta MOHRE (Mediteranski opservatorij za smanjenje štete - harm reduction) pozivaju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo da prepoznaju interes građana za ovu temu i prihvate nepobitni potencijal novih proizvoda u smanjenju štete od pušenja. Važna prilika koju ne bi trebali propustiti je nova Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje od 2022. do 2030. godine, a koju je Ministarstvo zdravstva prošlog tjedna uputilo u javno savjetovanje.

U samom Uvodu Nacionalne strategije navodi se:

'Prevencija, smanjenje rizika i postupci liječenja ovisnosti ne mogu se učinkovito razvijati bez integracije novih znanja, koja uključuju razumijevanje ovisnosti te razvoj inovativnih preventivnih i tretmanskih strategija. Usvajanje novih objektivnih činjenica kroz praćenje, vrednovanje i istraživanje ključno je za razradu i prilagodbu javnih politika na ovom području'

Međutim, u nastavku ta važna krovna državna strategija ne sadrži niti jedan spomen potencijala novih proizvoda kao mjera u smanjenju štete od pušenja. Očito je da je u Ministarstvu zdravstva vrijeme stalo u devedesetima što se tiče 'prevencije i smanjenja rizika' od pušenja.

'Mi na razini institucija sustavno ignoriramo problem pušenja u Hrvatskoj i mogu reći da me iznimno veseli da poticaj za promjenom takvog stanja dolazi od samih građana. Činjenica da su građani Hrvatske najaktivniji u EU raspravi o ovoj temi jasna je uputa Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da prestanu ignorirati ovu temu I vlastite građane. Novi proizvodi (e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, nikotinske vrećice i sl.) nude ozbiljnu pomoć u smanjenju morbiditeta I mortaliteta uzrokovanog pušenjem u Hrvatskoj', izjavio je prof. dr. sc. Ognjen Brborović, izvanredni profesor na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite na Školi narodnog zdravlja 'Andrija Štampar', Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te član Znanstvenog odbora međunarodnog instituta MOHRE.

Izvješće instituta za javno zdravstvo Public Health England (PHE) još je 2018. potvrdilo da su e-cigarete 95 posto manje štetne od duhanskih proizvoda, dok je studija u prestižnom znanstvenom časopisu Regulatory Toxicology and Pharmacology pokazala da aerosol iz grijanih duhanskih proizvoda ne uzrokuje mutacije DNK i da pokazuje 90% manje citotoksičnosti od dima cigareta. Pritom učinkovitost tih proizvoda i za prestanak pušenja pokazuju brojna istraživanja. Primjerice, studija Eurobarometra iz 2021 pokazuje da je 57 posto europskih pušača ili bivših pušača uspješno koristilo e-cigarete kako bi prestali ili smanjili pušenje (30% korisnika e-cigareta potpuno je prestalo pušiti, a još 27% je smanjilo konzumaciju duhana).