PAD AVIONA U ALPAMA

Među 150 mrtvih najviše Nijemaca, Španjolaca i Turaka

24.03.2015 u 11:43

  • +5

Pad zrakoplova Germanwingsa u Francuskoj

Izvor: Pixsell / Autor: REUTERS/Jan Seba/360-berlin/DPA/PIXSELL/ REUTERS/Ina Fassbender

Bionic
Reading

Airbus A320 Germanwingsa srušio se na jugu Francuske, javlja Reuters. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih kaže da prema sada dostupnim informacijama nemaju saznanja da je na letu 4U9525 između Barcelone i Dusseldorfa bilo hrvatskih državaljana. Avion je s radara nestao u 10.39 sati. Lokalne novine La Provence javljaju da je Airbus prevozio 144 putnika, uz dva pilota i četvero članova posade. 65 putnika je bilo njemačkih državljana, 45 španjolaskih, a među stradalima ima i turskih državljana. Na kobnom letu bilo je i šesnaestero djece te dvije bebe

Pad aviona potvrdila je francuska policija, a ministar unutrašnjih poslova uputio se na mjesto nesreće. Francuski premijer Manuel Valls izjavio je da, po svemu sudeći, među putnicima zrakoplova nema preživjelih.

Olupinu zrakoplova pronašao je francuski vojni helikopter u blizini mjesta Prads-Haute-Bléone. Prema riječima Erica Hérauda, glasnogovornika Agencije za civilno zrakoplovstvo piloti su oglasili izvanrednu situaciju u 10 sati i 47 minuta, a zatim je zrakoplov naglo, ali kontrolirano spušten na oko 2 kilometra visine s krstareće visine od oko 11 kilometara.

Predsjednik Francuske François Hollande rekao je da su većina stradalih građani Njemačke, no među njima je, prema prvim informacijama je 45 Španjolaca. Među stradalima ima i turskih državljana. U rakoplovi je bilo i 16 školaraca koji su se vraćali iz Španjolske s razmjene te dvije bebe.

'Okolnosti nesreće još nisu jasne, ali čini se da nema preživjelih', rekao je Hollande.  Dodao je da će kontaktirati njemačku kancelarku Angelu Merkel te španjolskog kralja Felipea VI., koji dolazi u posjet Francuskoj. Njemačka kancelarka Angela Merkel šokirana je nesrećom. Mediji javljaju da će se ona, francuski predsjednik i španjolski kralj danas usresti zbog obog tragičnog događaja.

Ovakav tip zrakoplova posljednji puta se u Francuskoj srušio 20. siječnja 1992. kad je u blizini planine Sainte-Odile smrtno stradalo 87 ljudi.

Airbus A320

Airbus A320 je oznaka za obitelj komercijalnih zrakoplova za prijevoz putnika, koje proizvodi tvrtka Airbus. Domet im je kratak do srednjeg, a pogone ih po dva mlazna motora. U tu Airbusovu obitelj ulaze modeli A318, A319, A320 i A321. Avioni iz ove obitelji u upotrebi su od 1987. godine.


Glasnogovornik francuske Agencije z civilno zrakoplovstvo (DGAC) potvrdio je da se zrakoplov srušio blizu gradića Barcelonnette, stotinjak kilometara sjeverno od francuske rivijere, odnosno grada Nice.

Zrakoplov A320 koji se srušio star je 24 godine, a prije Germanwingsa od 1991. godine letio je u sastavu Lufthanse, tvrtke koja je vlasnik Germanwingsa.

Njemački mediji pak javljaju kako prema službenim podacima - preživjelih nema. Na mjesto nesreće uputilo se 240 vatrogasaca te 200-tinjak policijskih službenika.

Traje potraga i za očevicima nesreće, no informacija za sada nema. Navodno je odaslan poziv za pomoć iz zrakoplova neposredno prije nego što je zrakoplov nestao s radara. Posljednje riječi pilota kontrolnom tronju u 10.47 da je avion u opasnosti i nakon toga je izgubljen kontakt, javlja CNN. Radarski signal je izgubljen na otprilike dvije tisuće metara visine.


S obzirom na informacije o padu putničkog zrakoplova u južnoj Francuskoj, prema za sada dostupnim informacijama nemamo saznanja da među žrtvama zrakoplovne nesreće ima hrvatskih državljana, ali smo u kontaktu s nadležnim institucijama u Njemačkoj.


'U ovim teškim trenucima su naše misli uz one koji se moraju brinuti o sudbini svojih najbližih.', izjavio je u povodu pada aviona njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je već uspostavilo krizni štab, te otvorilo posebnu telefonsku liniju (broj je 030 - 5000 3000) za informacije o padu zrakoplova Germanwingsa.

Internetska stranica Germanwingsa je pak srušena usljed velikog broja posjeta, jer nije mogla izdržati toliki internetski promet. A nakon prvih dojava o padu zrakoplova na burzama se strmoglavila vrijednost dionica Airbusa i Lufthanse, koja je vlasnik Germannwingsa.

'Ovo je crni dan za Lufthansu', izjavio je predsjednik uprave Carsten Spohr, te dodao kako još ne znaju što se točno dogodilo s njihovim letom. Spohr je izrazio i sućut obitelji i prijateljima putnika, među kojima je najviše Nijemaca.

Državni tajnik za promet u francuskoj vladi Alain Vidalies u međuvremenu je također potvrdio medijima da nema preživjelih.


Uskoro opširnije...