SLOVENIJA

Mediji iznenađeni pozitivnim stavom prema RH

22.09.2009 u 16:53

Bionic
Reading

Podatak iz ispitivanja slovenskoga javnog mišljenja, po kojemu 58 posto Slovenaca podupire deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, a 65,5 posto navodi da bi na mogućem referendumu glasovali za ulazak Hrvatske u EU, pokazuje da su populističke snage u slovenskoj politici slabije nego se pretpostavljalo, ocjenjuju u utorak slovenski mediji.

Spomenute podatke u ponedjeljak je objavilo ljubljansko "Delo" koje tvrdi da su za slovensku politiku "poprilično iznenađenje" i da pokazuju "pozitivnu orijentaciju" Slovenaca prema susjednoj državi unatoč graničnom prijeporu.

Mariborski dnevni list "Večer" naveo je pak u utorak u istaknutu komentaru da pozitivni rezultati ankete vodećega slovenskog lista govore kako su populistički i nacionalistički trendovi u slovenskoj politici sporedni iako su se te snage godinama hranile graničnim prijeporom sa susjednom državom. Za Jelinčiča, Jorasa i slične rezultati ankete "prava su katastrofa", navodi u komentaru mariborske "Večeri" u utorak Mirko Lorenci.

Slovenski mediji ističu u utorak i izjavu oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše da je inicijativa Slovenske pučke stranke (SLS) da se unaprijed prikupljaju potpisi o referendumu za ulazak Hrvatske u EU, a zapravo protiv tog članstva, "bespredmetna" jer "pučani" i ne znaju o čemu bi se glasovalo.

Ljubljanski dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora Pahor-Kosor podupire najveći dio slovenske političke javnosti koja je Hrvatskoj naklonjena unatoč graničnom prijeporu, ocjena je koju je u povodu spomenute ankete objavila većina slovenskih medija.