'SITUACIJA JE NEODRŽIVA'

Medicinske sestre na nogama zbog stanja u zdravstvu

13.12.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara ocijenili su da je situacija u zdravstvenom sustavu neodrživa, da osim smanjivanja njihovih prava druge uštede nisu ostvarene i upitali na što je potrošen taj novac

Članica predsjedništva toga sindikata Vesna Jurković ustvrdila je kako se ukidaju zdravstvene usluge za koje građani misle da ih imaju, a zapravo ih nemaju, da u konačnici ispaštaju bolesnici jer ne dobivaju zdravstvenu uslugu koju trebaju, te je pozvala Vladu da izvijesti javnost na koji paket zdravstvenih usluga građani imaju pravo.

Predsjednica Velikog vijeća Sindikata Ankica Prašnjak je na konferenciji za novinare podsjetila kako su im smanjenje plaće te da su se već odrekli božićnice, regresa, dnevnica, dijela putnih troškova, jubilarnih nagrada i upozorila da je svaka daljnja uskrata stečenih prava neprihvatljiva. Rekla je da im je neprihvatljivo ukidanje dodatka na staž u visini od 4, 8 i 10 posto koje Vlada želi provesti u novom kolektivnom ugovoru i najavila da će zatražiti povlačenje prijedloga.

Stoga je ponedjeljak, kada će se u Ministarstvu zdravlja pregovarati o novom kolektivnom ugovoru, označila kao 'dan D' za članove tog sindikata. Očekujemo da ćemo čuti ministra zdravlja Sinišu Vargu što ima za reći, odnosno ostaje li kod tog prijedloga, kazala je.

Rekla je da su podnijeli tužbe radi zaštite svojih prava jer ne vide drugog izlaza, da ih dobivaju u svoju korist, ali da to zdravstvu stvara dodatne nepotrebne troškovi. Dobijene tužbe uglavnom se odnose na naknadu za godišnji odmor kod dijela poslodavaca, rekla je i napomenula kako se sklapaju nagodbe kako bi se izbjegli sporovi.

Najavila je kako će na sindikalnim tijelima razmatrati kakve su moguće posljedice izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice jer, kazala je, kolaju razne informacije. Treba vidjeti što će biti sa zaposlenicima, hoće li biti privatizacije pružanja zdravstvenih usluga i kako će se to u konačnici odraziti na građane, kazala je Prašnjak.