MATIĆ NAJAVIO NOVO ODLIKOVANJE

Medalja za 'Medački džep'

09.09.2013 u 18:17

Bionic
Reading

Na obilježavanju dvadesete obljetnice vojne operacije 'Džep-93' u Gospiću je ministar branitelja Predrag Matić najavio medalju Medački džep kojom će se odlikovati zaslužni u oslobodilačkim akcijama

'Prvi put sam na obilježavanju vojno-redarstvene akcije Medački džep i došao sam reći da je ta akcija neopravdano zapostavljena svih ovih godina jer je bila potpuno legitimna u oslobađanju ovog kraja po kojem su pripadnici neprijateljskih snaga mučki i podmuklo granatirali grad Gospić i okolna mjesta. Stoga su hrvatska vojska i policija bile primorana djelovati i briljantno su izvršili tu akciju', rekao je ministar Matić i napomenuo kako mu je žao jer se uz Medački džep vežu i neki kontroverzni događaji.

'Bilo je, recimo, nepoštovanja ratnih prava i običaja Ženevske konvencije. Hrvatska se tu, za razliku od nekih drugih pokazala velikom, jer smo sve procesuirali, ali te stvari, baš nikako ne mogu umanjiti doprinos, svu veličine akcije Medački džep koja je u rangu svih drugih oslobodilačkih akcija hrvatske vojske i policije. Ministarstvo branitelja zajedno sa predsjednikom RH u predstojećoj izmjeni Zakona o odlikovanjima RH, kada se budu ustrojavale medalje za oslobodilačke akcije uvrstit će i medalju Medački džep', objasnio je ministar branitelja.

Da podsjetimo, 9. rujna 1993. postrojbe Hrvatske vojske Zbornog područja Gospić i specijalne postrojbe MUP-a RH započele su vojno-redarstvenu akciju kodnog naziva 'Džep-93'. Za svega osam sati borbenog djelovanja postrojbe su izvršile zadaću i oslobodlile 48 četvornih kilometara zauzetog hrvatskog teritorija, s kojega je neprijatelj svakodnevno topničkim i minobacačkim projektilima ugrožavao stanovništvo grada Gospića i okolice. U ovim borbenim djelovanjima 12 pripadnika hrvatske vojske i specijalne policije položilo je svoje živote na oltar Domovine, 53 ih je ranjeno.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine, pravomoćno je osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud.

Osim na šest godina za zločine u Medačkom džepu, Norac je osuđen i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. U studenom prošle godine uvjetno je pušten na slobodu.

Njegov suoptuženik na suđenju za zločine u Medačkom džepu, general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik Zbornog područja Gospić imao suženu ovlast 'zbog paralelne linije zapovijedanja' koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Na području Medačkoga džepa od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim mirovnim snagama, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika. Zbog sumnje da su počinili te ratne zločine, u ožujku ove godine uhićena su petorica bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi.