velika mobilizacija

Mbappé poziva mlade da glasaju protiv 'ekstremista'. Ovo ga posebno brine

17.06.2024 u 19:19

Bionic
Reading

Slavni francuski nogometaš Kylian Mbappé pozvao je birače u domovini da se suprotstave "ekstremističkim" strankama na predstojećim parlamentarnim izborima. Predsjednik Emmanuel Macron raspisao je prijevremene izbore ranije ovog mjeseca, nakon pobjede desničarskog Nacionalnog okupljanja njegove suparnice Marine Le Pen na europskim izborima

'Imamo priliku izabrati budućnost zemlje i moramo naglasiti važnost te zadaće', kazao je Mbappe, pozivajući mlade birače da odbace 'ekstremiste' za koje je rekao da su 'pred vratima moći'. Priznao je da ga brine apatija među mlađim biračima. Mbappé nije imenovao one koje smatra ekstremistima, ali je odgovarao na pitanje o svom suigraču Marcusu Thuramu, koji je tijekom nedavnog intervjua govorio protiv dolaska desničara iz Nacionalnog okupljanja na vlast, izještava BBC.

Ta stranka ubrzo je napala Mbappéa zbog njegovih komentara. Nicolas Conquer, kandidat Nacionalnog okupljanja, rekao je za BBC-jev program Newshour da se 'ne čini u redu da sportaš iz nacionalnog tima daje upute o tome kako bi ljudi trebali glasovati'.

Igrači i stožer francuske reprezentacije, koji će vjerojatno još uvijek biti u Njemačkoj za Euro 2024. kada njihova zemlja izađe na birališta, dogovorili su da putem opunomoćenika daju svoj glas na parlamentarnim izborima, a neki su izrazili zabrinutost zbog skretanja zemlje udesno.

Od 30. lipnja do 7. srpnja francuski birači izaći će na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta. Na euroizborima, Macronova stranka dobila je nešto manje od 15 posto, u usporedbi s više od 31 posto za Nacionalno okupljanje.

Dnevnik Le Parisien izvijestio je da gotovo 40 članova francuskog tima i pomoćnog osoblja želi iskoristiti svoje pravo da imenuje opunomoćenika, poput člana obitelji, da glasa za njih na biračkom mjestu, prenijela je Hina.

  • +9
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: HANNAH MCKAY / POOL

Neki, uključujući Marcusa Thurama iz milanskog Intera, izrazili su zabrinutost zbog trenutne političke klime u Francuskoj. Thuram je saznao za rezultat europskih izbora nakon prijateljske utakmice Francuske protiv Kanade, rekao je na tiskovnoj konferenciji u subotu u Paderbornu. "Svi smo u svlačionici bili pomalo šokirani", rekao je. "Situacija u Francuskoj je tužna, ozbiljna je."

Krilni igrač Paris Saint-Germaina Ousmane Dembele također je naglasio važnost glasanja. Rekao je da je pročitao da svaki drugi Francuz nije glasao na europskim izborima. "Moramo ih mobilizirati da glasaju", rekao je.

Veteran Olivier Giroud iznio je sličnu notu, rekavši: "Kad bih Francuzima morao dati samo jedan savjet, to bi bio da odu glasati. Stopa apstinencije od gotovo 50 posto nije normalna", rekao je.

Prema podacima Europskog parlamenta, u Francuskoj je glasalo 51,5 posto birača s pravom glasa.