IMAGINARNA OPOZICIJA

Razdor među francuskim republikancima oko saveza s Marine Le Pen

11.06.2024 u 14:38

Bionic
Reading

Čelnik francuskih konzervativnih republikanca Eric Ciotti u utorak je pozvao na savez njegove stranke sa strankom Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen, dva dana nakon što su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori

„Govorimo iste stvari, pa prestanimo s tom imaginarnom opozicijom”, rekao je Ciotti za televiziju TF1.

Prije toga Ciotti je razgovarao s čelnicima RN-a, Le Pen i 28-godišnjim Jordanom Bardellom. Na ovaj potez se odlučio kako bi osigurao da republikanci imaju dovoljno zastupnika za formiranje parlamentarne skupine.

„Potrebna nam je neka vrsta saveza i to je ono što nudim”, rekao je, pa dodao da „to želi i velika većina birača”.

Ciotti je potekao iz konzervativnijeg krila republikanaca, a njegov bi poziv mogao unijeti razdor u njihove redove. Centristički članovi već su najavili da neće podržati takav potez.

Republikanac Gerard Larcher, predsjednik francuskog Senata, rekao je kako Ciotti mora odstupiti s čela stranke.

Olivier Marleix stranački šef u donjem domu parlamenta, poručio je da neće podržati „nikakav aranžman” s krajnjom desnicom.

Nacionalno okupljanje, premoćni pobjednik na europskim izborima u Francuskoj u nedjelju, favorit je i na parlamentarnim izborima za tri tjedna, iako će teško samostalno formirati većinu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je raspisati prijevremene izbore nakon što je njegova stranka dobila gotovo upola glasova manje. Republikanci su na istim izborima završili tek peti.