kombinacija pojačanih faktora

Mazzocco Drvar otkrila tri razloga za rekordno dizanje mora

13.11.2019 u 18:46

Bionic
Reading

Gradovi uz more su poplavljeni, a Mareografska postaja u Splitu izmjerila je najveću razinu mora od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima. Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar otkrila je tri razloga za ovo jako dizanje mora

Mareografska postaja u Splitu izmjerila je u 4,02 sata razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, to jest 91.1 centimetar iznad srednje razine mora.

'To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 3,29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, to jest 88.7 centimetara iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ta postaja započela s kontinuiranim mjerenjima', priopćili su iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar objasnila je zašto dolazi do ekstremnog podizanja mora.

'Ovakvo izrazito dizanje mora posljedica je kombinacije tri faktora, a svaki je od njih pojedinačno ovoga puta izrazito pojačan.

  • +11
Visoka plima i more na ulicama Zadra nakon olujnog juga Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Prvo je duboka ciklona u čijem središtu je tlak 995 hPa, s padanjem atmosferskog tlaka razina mora se diže. Drugo su redovne plima i oseka, i to izmjena dvije visoke i dvije niske vode u toku jednoga dana', kazala je meteorologinja Mazzocco Drvar.

Naglasila je i da je takvo stanje različito na različitim dijelovima Jadrana, što po intenzitetu, što po vremenu nailaska plime i oseke.

  • +88
Potopljene rive u dalmatinskim gradovima Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

'Upravo ovih je dana taj astronomski utjecaj pojačan jer smo u fazi punoga Mjeseca. Treći razlog podizanja mora je jugo. More posljednja 24 sata kontinuirano prodire kroz Otrantska vrata u Jadran, iz kojega ta golema voda u ovakvim situacijama nema kako izaći', navodi Mazzocco Drvar.