sredozemni div

Pogledajte 'mrcinu od ciklone' koja je uzrokovala nezapamćeno nevrijeme; na udaru i Istra, u Kaštelima more ušlo u kuće

12.11.2019 u 16:30

Bionic
Reading

Tijekom utorka ciklona je zahvatila i sjeverni Jadran. U istarskim gradovima, baš kao i u onima južnije, more se izlilo na rive. Orkansko jugo, u kombinaciji s plimom, potopilo je obalu diljem Kaštela, a posebno teško stanje je na dijelu rive u Donjim Kaštelima. More je prodrlo u brojne stambene i druge objekte

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za utorak u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

  • +88
Potopljene rive u dalmatinskim gradovima Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

'Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', stoji u objavi Ravnateljstva za civilnu zaštitu.

Nevrijeme stiglo u Istru

Nevrijeme iz Dalmacije večeras je stiglo i do Istre. Buru je zamijenilo jako jugo s olujnim, a ponegdje i orkanskim udarima uz veliku plimu, javlja Istramet.

Do 20 h najjači udar juga zabilježila je postaja u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 156 km/h! Orkanski udari juga bilježe se i u Puli, naša postaja na Stoji izmjerila je čak 128 km/h.

Pala je i obilna kiša. Od ponoći meteorološka postaja u Draguzetima na Barbanštini izmjerila je obilnih 73 mm. U Labinu je zabilježeno 63 mm, Vodnjanu 55 mm, Puli 52 mm, Rovinju 50 mm, Žminju 48 mm, Pazinu 42 mm.

Nizak tlak zraka u kombinaciji s jugom i visokom vodom uzorkovao je jaku plimu. More je do 20 h poplavilo dio Rovinja, a zbog valova i plime opasno je i u Rapcu kao i drugdje duž obale.

 

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko - goranske i Ličko - senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.

Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Trajektne i brodske linije u prekidu

 

  • trajektne linije: Prizna – Žigljen, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli,Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline - Drvenik Veli - Drvenik Mali, Split-Rogač,Biograd – Tkon,
  • brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Preko, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd na Moru, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar,Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava,
  • katamaranske linije: Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik.

Za sutra, 13. studenog 2019. je također najavljeno vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo s udarima vjetra i do 120 km/h. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene se:autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (bilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), brza cesta Solin-Klis (DC1). Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama.

Jako jugo u Omišu Izvor: Društvene mreže / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine. Dramatično je u Omišu, gdje se na glavnoj gradskoj plaži more 'diglo' sve do plažnih objekata, Poljički trg je poplavljen, Cetina se izlila, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Slobodna Dalmacija piše da splitski vatrogasci ne staju od intervencija. Padaju stabla, izvrću se kontejneri, a ponovno je popustila fasada na zgradi Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici.

Na Marjanu su u 13 sati izmjereni najjači udari vjetra od 73 km na sat, jači i od jugu izloženijih lokacija poput Hvara i Mljeta.

Kako doznaje Slobodna, vatrogasci dežuraju i kraj Doma mladih zbog opasnosti od pada fasade.

Uslijed jake kiše oko podne komadi fasade počeli su padati sa sjeverne strane zgrade, tik pred ulaz u školu, a sva sreća da nikog nije bilo u tom trenutku na stepenicama. Poslijepodne u toj školi neće biti nastave.

Dubrovnik je poznat po izuzetno snažnim udarima juga i velikih valova koje prouzrokuje, no Dubrovčani ovako jugo ne pamte od 1992. godine. Upravo stoga su i iz Grada Dubrovnika izdali upozorenje za svoje sugrađane, javlja portal Morski.hr.

  • +54
Orkansko jugo u Dalmaciji Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX