VELIKA BRITANIJA

May uvjerljivo vodi u utrci za Cameronova nasljednika

05.07.2016 u 21:07

Bionic
Reading

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May u velikom je vodstvu u utorak pred svojom najbližom konkurenticom, Andreom Leadsom, u utrci za nasljednika premijera Davida Camerona, ali je ta utrka zasjenjena povlačenjem ulagača i padom funte

May jer osvojila 165 glasova u prvom krugu izbora, a Leadsom je dobila 66.

'Pred nama je velik posao: ujediniti našu stranku i zemlju, ispregovarati najbolji mogući sporazum za izlazak iz EU-a i učiniti da Britanija funkcionira za sve', rekla je May.

Ja sam jedina kandidatkinja koja je sposobna provesti te tri stvari kao premijerka i večeras je jasno da sam također jedina koja može dobiti potporu cijele Konzervativne stranke', istaknula je.

Bivši ministar obrane Liam Fox dobio je najamnje glasova - samo 16 i eliminiran je iz daljnje utrke za Cameronovog nasljednika, koji je podnio ostavku nakon što su Britanci na referendumu 23. lipnja izglasali izlazak iz EU-a.

Ministar pravosuđa Michael Gove osvojio je 48 glasova dok je ministar rada i mirovinskog sustava Stephen Crabb dobio 34.

Konzervativni zastupnici, njih 329, glasali su u utorak kako bi eliminirali najmanje popularnog kandidata, a sličan će se postupak, kada će biti eliminiran još jedan kandidat, ponoviti u četvrtak.

Zatim predstoji još jedno takvo glasanje kako bi na kraju ostala dva kandidata, a 150.000 članova stranke izabrat će jednog od njih za Cameronovog nasljednika u rujnu.

I dok se bira Cameronov nasljednik tržuište je zabrinuto za ekonomski utjecaj Brexita. Tako je funta zabilježila novi rekordni pad u 31 godinu a tri ulagačka fonda priopćila su da obustavljaju svoj rad jer previše ljudi povlači svoj novac u isto vrijeme.