RAVNATELJ XVI. GIMNAZIJE POD ISTRAGOM

Maturirala, a nije završila drugi razred srednje škole

05.10.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Ravnatelj zagrebačke XVI. gimnazije Ante Gulin omogućio je 2007. godine jednoj učenici upis u treći razred, mada nije imala dokument o uspješnom završetku prethodnog, otkriva Novi list

Štoviše, učenica je dogurala i do mature, zbog čega je njezina razrednica podnijela prijavu prosvjetnoj inspekciji. Viši prosvjetni inspektor Krešimir Topić utvrdio je da je Gulin teško povrijedio odredbe Zakona o srednjem školstvu, Zakona o odgoju i odredbu Ustava RH koja propisuje da su svi pred zakonom jednaki, te je Školskom odboru XVI. gimnazije podnio prijedlog za razrješenje ravnatelja. Majka učenice je Marijana Klanac, bivša glasnogovornica Ministarstva obrane, i danas zaposlena u sustavu MORH-a.

Gulin: Radio sam u interesu učenice

Kad je riječ o upisu učenice koja se vraća iz inozemstva, ona ima pravo uvjetnog upisa dok MZOŠ ne nostrificira svjedodžbu. Problem je to što je Ministarstvo izvijestilo školu o odbijanju nostrifikacije tek 28. veljače 2008, iako je po zakonu to dužno napraviti najkasnije do početka drugog semestra. Kasnije sam tražio da se i pravna služba MZOŠ-a uključi u slučaj, no kako do toga nije došlo, krajem prošlog travnja imao sam dvije mogućnosti. Prva je bila da učenicu vratim u drugi razred. Druga je bila da joj omogućim polaganje razrednih ispita, što sam i učinio jer sam procijenio da bi joj u suprotnom nanio nepopravljivu štetu. Donio sam odluku u korist učenice, rekao je Gulin. Unatoč Gulinovim tvrdnjama o uvjetnom upisu, iz Topićeve prijave jasno je da on djevojku nikako nije smio upisati bez potvrde da su dokumenti predani na nostrifikaciju, što je učinjeno tek tri mjeseca nakon početka škole.

'Ravnatelj je doveo u neravnopravan položaj sve učenike ponavljače koji su mogli nastaviti obrazovanje bez ponavljanja razreda i do kraja školovanja kao i dotična učenica položiti razredni ispit', stoji u Topićevoj prijavi. Naime, navedena učenica je školsku godinu 2006/2007. provela u Hamburgu. Po povratku, njezini roditelji podnijeli su Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) zahtjev za nostrifikacijom njemačke svjedodžbe – i to tri mjeseca nakon što je učenica već pohađala treći razred. No nostrifikacija je odbijena, što je i logično s obzirom da u djevojčinoj njemačkoj svjedodžbi stoji 'nicht verzetz', što znači da nije s uspjehom završila drugi razred.

Slučaj se vukao dvije godine, učenica je uredno završila treći i četvrti razred – što joj je, po nalazu inspektora, omogućio ravnatelj – a ovog lipnja trebala je maturirati. Međutim, njezina razrednica Kata Bolf odbila joj je bez dokaza o završetku drugog razreda upisati ocjene u maturalnu svjedodžbu, na što je ravnatelj donio odluku da djevojka drugi razred srednje škole riješi polaganjem razrednog ispita.

'Otac dotične učenice me vrijeđao i prijetio mi, što su svi vidjeli. Tražio je od mene da joj na razrednom ispitu upišem ocjenu bez ispitivanja. Ja sam od početka tražila dokumente od nje, na što bi ona odgovarala da je njezin otac bio kod ravnatelja te će sve biti riješeno. Roditelji su od početka znali da dijete nije završilo razred, a vjerojatno je znao i ravnatelj. Kasnije je bilo insinuacija da se ja osvećujem Gulinu, jer sam prije njega obnašala funkciju ravnateljice. Ne želim nikakve probleme tom djetetu, no ako su svi jednaki, zašto je ono imalo prednost? U ovu situaciju su je doveli roditelji i ravnatelj Gulin', ogorčeno priča Bolf.

Učenica je naknadno maturirala u izvanrednom roku, i to tako što je – tvrde za Novi list izvori iz škole – dobila testove potpuno drugačije od ostale djece, koje nije odobrio ispitni odbor. Priča se nastavila sastankom Školskog odbora na kojem se raspravljalo o Gulinovoj smjeni. Unatoč činjenici da je Topić ustvrdio teške povrede zakona i Ustava, odbor je jednoglasno odbio Gulinovu smjenu.

'Glasovanje je bilo neregularno s obzirom da nije bilo tajno. Jasno je da je na članove Odbora vršen pritisak', kaže Bolf. U sljedećih desetak dana Odbor mora o svojoj odluci izvijestiti Topića i MZOŠ te će Ministarstvo odlučiti hoće li podržati odluku Odbora ili ipak smijeniti Gulina.