SMIJEH KAO LIJEK

Maturanti se od cirkusa oko mature štite humorom

18.06.2015 u 15:07

Bionic
Reading

Otkad u Hrvatskoj postoji državna matura, u razdoblju njezina polaganja nikome ne manjka uzbuđenja. Otkrivaju se greške u testovima, kolaju lažne i prave informacije o curenju i krađama zadataka, analiziraju se težine pitanja i njihova smislenost, raspravlja se o dijalektima, mjernim jedinicama i krivim rješenjima, šire se glasine da privatne škole svoje učenike uvježbavaju na zadacima koji su vrlo slični ili potpuno isti onima s mature...

Ovaj dio godine mnogima je stresan - i roditeljima i nastavnicima i djelatnicima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i resornom ministarstvu - no nedvojbeno je najteže maturantima. U kratkom vremenu treba riješiti brojne testove o kojima će mnogima u velikoj mjeri ovisiti mogućnost upisa na fakultete, a time i buduća karijera i kvaliteta života.

Nakon manjih problema s greškama u zadacima iz kemije, najveći šok koji su doživjeli na ovogodišnjoj maturi svakako je jučerašnje odgađanje ispita iz hrvatskog zbog krađe materijala iz eseja. Mnogi su tu noć proveli u intenzivnim pripremama uz kave i nervozu da bi rano ujutro, pred sam ispit, saznali da bi im bilo bolje da su mirno spavali. Bilo je i onih koji su uzalud krenuli na putovanja da bi 'poljubili vrata' učionica.

Na ovu odgodu, u trenutku kada još nije bilo objašnjenja što se zapravo dogodilo, Udruga srednjoškolaca Hrvatske reagirala je očekivano, s ogorčenjem, baš kao i mnogi maturanti. No na društvenim mrežama i na internetu pojavilo se i malo more onih koji su se sa stresom odlučili nositi drugačije, u skladu s onom 'smijeh je najbolji lijek'.

Neki su se oglasili šalama upućenim na sve moguće račune, čak i na vlastite. Drugi su složili fotografije poput ove naslovne, a bilo je čak i nekih koji su bili toliko kreativni i vješti da su u kratkom roku napravili cijele humoristične videoklipove koje su objavili na YouTubeu (pogledajte dolje).

Njihovi inventivni uradci mogu se naći na sve strane, no ponajviše ih ima na stranici Državna matura na Facebooku. Mi smo ovdje za vas izdvojili tek nekoliko primjera:

Davor Damjanović: Mogli su mi javit pred školom kad bi utrošio 2 sata putovanja.

Ivana Marčetić: Strah me zaspat, možda do ujutro objave da pišemo matematiku ili engleski 17. 6. 2015. u 09:00!

Luka Bašić Dva: Propade sendvič što je mater pripremila za Split.

Ivan Rakić: Antigona je zapela na granici.

Frane Krstić: Dan više za ne učiti.

Valentin Vidakušić: Proljev prošao.

Lena Aščić: (o temi eseja koja se trebala pisati): Fetalni razvoj Latinovicza usporedi s brzinom gorenja Werterovih cigara.