PRAG - ZAGREB - KORČULA

Maturanti oboljeli u 'zaraženom' autobusu?

autobus

autobus

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U Kliniku za zarazne bolesti Fran Mihaljević noćas se, zbog sumnje na svinjsku gripu (H1N1), javilo 40-ak maturanata s Korčule, koji su se vraćali s maturalnog putovanja u Pragu. Utvrđeno je da polovica ima blage respiratorne simptome koji ne zahtijevaju hospitalizaciju te su upućeni kući, doznaje se od voditeljice epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ire Gjenero Margan

ZAGREB - Maturanti su imali simptome slične gripi; kod 13-ero je utvrđeno da imaju povišenu temperaturu, a dvoje je zbog visoke temperature te kronične bolesti primilo antivirusne lijekove, kako je predviđeno novim smjernicama postupanja u slučaju zaraze.

Bus stigao iz Španjolske

Dio maturanata primio je lijek tamiflu zbog visoke temperature, a očekuje se da će tijekom poslijepodneva stići svojim kućama,piše Večernji list. Unatoč tome što su u zadnji čas otkazali put u Španjolsku, upravo zbogstraha od zaraze te otišli u Češku i Austriju, tek su sinoć, po izjaviravnatelja škole profesora Lovre Botića, doznali da su za Češkuputovali autobusom koji je dan ranije stigao iz Španjolske, pa ostajesumnja da su zato zaraženi gripom.

No je li riječ o svinjskoj gripi, doznat će se danas nakon analize briseva koji su uzeti zbog toga što dosad nije zabilježen nijedan prijenos svinjske gripe iz Češke u Hrvatsku.

U Hrvatskoj, ističe prof. Margan, trenutačno imamo pandemiju u kojoj nema širenja gripe u vlastitoj populaciji, ali imamo pojačani unos zaraze izvana.

S obzirom na dosad viđeno, bolest je blaga, bez komplikacija, sliči na običnu gripu te nema potrebe za javljanje u bolnicu.

'Nema potrebe da se svi koji posumnjaju na gripu A javljaju u bolnice. Neka ostanu kod kuće i kontaktiraju svog liječnika opće medicine. Ako imaju blage simptome, dobit će uputu o simptomatskom liječenju koja se primjenjuje i kod obične sezonske gripe, a u slučaju težih simptoma te ako su kronični bolesnici dobit će antivirusnu terapiju', kaže prof. Margan.

Gotovo svi dosad zabilježeni slučajevi, a takvih je do danas registrirano 177, imali su blage simptome bolesti, osim u dva slučaja kada se razvila upala pluća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi