akteri afera

Matijević: Puljak se treba ispričati zbog termina 'seksualnost manjina'

13.06.2022 u 11:53

Bionic
Reading

SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika Davor Matijević rekao je u ponedjeljak kako se bivši gradonačelnik Ivica Puljak treba ispričati jer je terminom "seksualnost manjina" uvrijedio osobe s invaliditetom, navevši da aktualnu aferu u gradu ne želi komentirati jer mu "truje mozak"

Novinari su Matijevića pitali kako tumači aferu o prepiskama s eksplicitnim seksualnim audio i video zapisima između Bojana Ivoševića, bivšeg splitskog dogradonačelnika, te bivšeg gradskog vijećnika Luke Baričića, na što je kazao kako mu je o tome mučno čitati te izrazio žaljenje što to skreće fokus s puno važnijih tema o kojima treba pričati u izbornoj kampanji.

Naglasio je kako je na akterima te afere na razjasne što se dogodilo, a na Puljku što je u svom komentaru mislio kada je naveo termin "seksualnost invalida".

"Ne znam što je točno mislio pod tim, ali sam razgovarao s osobama s invaliditetom koje su zgrožene da se njihova seksualnost tretira na bilo kakav drugačiji način od osoba koje nemaju invaliditet. Ljudski ga molim da vodi računa o terminima kojima barata", poručio je Matijević.

Time je reagirao na Puljkov jučerašnji komentar na ovu aferu da su "ljudi koji su ovo izveli iskoristili najranjiviju temu kako bi politički profitirali, a to je seksualnost invalida", istaknuvši kako se radi o "najgnjusnijoj stvari" koju je ikada doživio u politici jer je Luka Baričić osoba s invaliditetom,

Svi u Splitu trebaju biti jednako bitni

Matijević je na konferenciji za novinare istaknuo da svi u Splitu moraju biti jednako bitni, pa tako i predstavnici nacionalnih manjina za koje treba povećavati kvalitetu života u gradu.

Podsjetio je da je na tome radio kao gradski vijećnik te predsjednik gradskog Odbora za rad s nacionalnim manjinama, s kojega su prema Gradskom vijeću išli s odlukama kako poboljšati uvjete rada predstavnika manjina i način njihova financiranja.

U tom smislu pozdravio je suradnju s predsjednikom gradske Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Edina Nurkić.

"U proteklih deset mjeseci smo jako dobro surađivali, a želja mi je da se nakon izbora stvarno počnemo brinuti o svim našim sugrađanima, kao i da nacionalne manjine budu jednako bitne", kazao je Matijević.

Suradnju s njim na mjerama kako bi svi građani Splita bili jednako bitni pohvalio je i Nurkić, izrazivši nadu da će kroz nastavak suradnje i djelovanja s Matijevićem postići da nacionalne manjine budu dio lokalne zajednice i u tome budu aktivne, a predstojeće izbore vidi kao "prigodu da ih se malo čuje".