KOSOR PROZVALA MINISTRA

'Matiću vi se rugate braniteljima'

29.11.2012 u 19:15

Bionic
Reading

Jadranka Kosor (HDZ) optužila je danas, u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, ministra branitelja Predraga Matića kako ismijava pravnu državu i ruga se braniteljima kada tvrdi da je spreman ići u zatvor umjesto onog branitelja koji tamo završi zbog objave Registra branitelja

'Opetovanje o tome kako ste spremni ići u zatvor umjesto nekog drugog branitelja jest ismijavanje pravne države. Vi dobro znate kao što znam i ja da je to nemoguće, da vi ne možete ići umjesto nekoga drugoga u zatvor pa makar i bilo koji vaš postupak uzrokuje ili bude neka klica nekog početka progona bilo koga pa bio to i hrvatski branitelj“, poručila je Kosor Matiću

Na ovaj način, kazala je, rugate se i braniteljima kad kažete: eto umjesto nekog tko će biti osuđen, ja ću ići u zatvor.

 

Ministar Matić odgovorio joj je kako zna da je sve što je rekao o odlasku u zatvor pravno nemoguće. Dodao je, međutim, da ako će to nekog zadovoljiti štrajkat će glađu dok je netko u zatvoru.

Nitko neće biti procesuiran osim eventualnih počinitelja ratnih zločina, a to smo već rekli milijun puta - u Domovinskom ratu dogodile su se neke stvari kojih se sramimo, na koje nismo ponosni i koje nam ne služe na čast, ustvrdio je.

'Meni kao hrvatskom branitelju neki od tih nisu više kolege, ne priznajem ih za kolege i trebaju odgovarati“, poručio je ministar branitelja.

HNS-ovac Petar Baranović izrazio je zadovoljstvo što, kazao je, makar i sama činjenica da postoji zakon o braniteljima svjedoči o tome da u svim svojim različitostima i konfrontacijama ipak postoji konsenzus oko potrebe da o ljudima koji su dali doprinos stvaranju hrvatske države treba skrbiti društvo.

Nemojte mi tvrditi da od 500 i nešto tisuća imena nema bar tisuću onih koji nisu zaslužili biti na popisu hrvatskih branitelja, kazao je. „Samo jedno na tom popisu nezasluženo ime je dovoljan razlog da ga objavimo, pa neka živi sa sramotom. Da se stavlja u kategoriju onih zbog kojih sam kao čovjek osjetio potrebu da mimo protokola i bez bliceva foto aparata odem sam na Ovčaru, da tamo preispitam sebe i svoj odnos prema Domovinskom ratu“ naglasio je HNS-ovac.

Nakon ove rasprave, ne kao saborski zastupnik nego kao čovjek, imam ponovno potrebu otići na Ovčaru sam“, poručio je Baranović.

Josip Borić (HDZ) upozorio je kako se prešućuje činjenica da je u rebalansu proračuna koji je nedavno izglasan umanjena ukupna stavka Ministarstva branitelja.

Po mišljenju HDZ-ovog zastupnika Zvonka Milasa zakon, iako je bio na javnoj raspravi, nije usuglašen. “Hvala Bogu imaju dva čitanja i mislim da se puno toga može ispraviti“, poručio je.