javne službe

Matica hrvatskih sindikata: Odluka Vrhovnog suda oko dogovorenog povećanja plaća iz 2009. je 'optimistična crta'

20.12.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata javnih službi pozdravila je u nedjelju odluku Vrhovnog suda RH u sporu o povećanju osnovice plaća prema sporazumu Vlade i sindikata javnih službi iz 2009. godine. Vrhovni sud ovih je dana objavio presudu u slučaju prava na povećanje osnovice za šest posto za 2016. za javne službenike prema Sporazumu iz 2009. godine, odluka Suda ovaj je put bila u korist radnika, što je, u stanju u kojem se nalazi hrvatsko pravosuđe, ipak „optimistična crta“, poručili su iz Matice.

Vrhovni je sud, pišu mediji, odbacio zahtjev za revizijom presude Županijskog suda koji je presudio u korist zaposlenice Geološkog instituta koja je tužila tu ustanovu zbog neisplate uvećane osnovice plaće prema sporazumu iz 2006. o znači, pišu mediji, da državi prijeti val tužbi zaposlenika javnog sektora koje bi proračun mogle stajati i više od dvije milijarde kuna ako se Vlada ne dogovori sa sindikatima koji su već podnosili pilot-tužbe i redom su sve išle u njihovu korist.

Pilot-tužbe podnesene su zbog neisplate osnovice uvećane za šest posto u 2016., a radi se o obvezi koju je država potpisala 2006. u mandatu Vlade Ive Sanadera. „Dok Vrhovni sud otvara nadu da je pravno postupanje i pravda za radne ljude, ipak na kraju,(…) moguća, Vlada zatvara perspektive odgovornog i iskrenog postupanja prema vlastitim građanima“, kažu iz Matice.

 Tvrde da još od 2016. Vlada pokušava izigrati dvjestotinjak tisuća ljudi i sindikate koji ih zastupaju, te da bi „u svakom pogledu štetni napor u ozbiljnoj državi“ otvorio pitanje  odgovornosti za sve koji nisu bili sposobni procijeniti što je korisno, a što je štetno.

 Iz Matice se pitaju kako Vlada može očekivati da građani neće varati državu, ako ona vara njih? „Vladin postupak je pravi debakl u višestrukom smislu“, tvrdi Matica i proziva Vladu da je stvorila nepotrebne sudske troškove proračunu, opteretila sudove tužbama, doživjela političku i moralnu kompromitaciju, razvila nepovjerenje u odnosu sa socijalnim partnerima.

Zašto se to dogodilo, tko ih je savjetovao, pita se Matica, i dodaje kako ne vjeruje da je premijer bio izravno uključen u to pitanje, „pa je na njemu potražiti odgovorne za ovaj društveni fijasko i ispričati se svim svojim zaposlenicima“.

 Očito se radi o nekompetentnosti u ministarstvima i Državnom odvjetništvu, zaključuje Matica u priopćenju svog predsjednika i potpredsjednice Vilima Ribića i Sanje Šprem.