PRESICA NA SAVSKOJ

'Matić nam je obećao registar agresora i dezertera'

06.11.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Branitelji koji već treći tjedan prosvjeduju pred sjedištem resornog ministarstva u Zagrebu pitaju se kako je moguće utvrditi tko je na okupiranim područjima bio civil, a tko vojnik okupatorske vojske 'ako u Hrvatskoj ne postoji registar agresora'. Najavljeni Zakon o civilnim žrtvama rata bio je jedna od tema konferencije za novinare koju su branitelji upriličili jutros u šatoru u Savskoj

Branitelji su uvjereni da 'popis civilnih žrtava rata ne vrši državna institucija nego civilna udruga Documenta - centar za suočavanje s prošlošću'.

'Bez registra agresora i uz prepuštanje uređivanja popisa civilnih žrtava jednoj udruzi smatramo da je otvorena velika mogućnost manipulacije u smjeru davanja prava pripadnicima agresorske vojske što bi proračun RH moglo značajno opteretiti', poručio je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine.

'Ministar Matić dao nam je svoju riječ da će nakon objave registra branitelja objaviti i registar agresora što nije napravio te nam je i ovaj put lagao. Uz obećani registar branitelja ministar je obećao i da je napraviti registar dezertera Domovinskog rata, registar privatizacija, registar partizanskih mirovina itd. a ništa od toga nije učinjeno', navode branitelji.

Osim toga, Glogoški je kroz nekoliko konkretnih primjera ratnih stradalnika pokazao da se braniteljima smanjuju prava. Među njima je i primjer 100-postotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida I skupine, kojem Grad Zagreb 2012. nije odobrio zahtjev za njegovatelja, a ministarstvo se nije očitovalo na žalbu iako je prošao zakonski rok 60 dana. Drugom branitelji opsrkbnina se pretvorila u socijalnu pomoć od 800 kuna, koju mu isplaćuje Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U prilog tvrdnji da se izjednačavaju žrtva i agresor Matić je istaknuo i prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, gdje se ne imenuje agresor na Hrvatsku već stoji da je riječ o 'paravojnim postrojbama'. 'Ima li ta vojska svoje ime i prezime?', pita Glogoški.

'Ironično' - susreti s Angelinom Jolie 

Osvrćući se na status branitelja u dokumentima za provedbu kohezijske politike Europske unije, branitelji ističu da u službenom dokumentu 'Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.- 2013.' za Europski socijalni fond (rujan 2013.) na popisu nadležnih institucija RH koje su sudjelovale u izradi nema Ministarstva branitelja.

'Očito da Ministarstvo branitelja nije zastupalo interese svojih naslovnika... Znači li to da Ministarstvo branitelja smatra kako 500.000 hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata nisu stvarne fizičke osobe vrijedne jednakog poštovanja i dostojanstvenog postupanja?' pitaju se branitelji.


Ironično je, smatraju branitelji, ponašanje Predraga Matića, koji sa šeficom diplomacije Vesnom Pusić odlazi u London i Sarajevo, gdje s Angelinom Jolie 'zagovaraju prava žena žrtava ratnih zločina, a ne zagovaraju prava žena žrtava ratnih zločina velikosrpske agresije i okupacije u RH'. Naime, u dokumentima se 'kao ciljana skupina spominju žrtve obiteljskog nasilja, što je svake hvale vrijedno, ali ne i žrtve (žene) ratnog nasilja i ratnog zločina velikosrpske agresije i okupacije'.

'Nismo PR stručnjaci'

Branitelji tvrde da je poticaj za iniciranje prosvjeda bilo to što su izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima predložene bez prethodne konzultacije s braniteljima. 'Prijedlozi nisu komunicirani prema braniteljima iako postoji formalna institucija 'Savjet branitelja' koja nije sazvana preko godinu i pol', tvrde branitelji, tražeći moratorij na izmjene i dopune Zakona sve dok se branitelji ne uključe u izradu istoga.

'Ovih dana u medijima se često čuje kako branitelji nisu jasno iskomunicirali svoje stavove i zahtjeve iako smo do sada već bezbroj puta jasno naglasili što zamjeramo ministru i zbog čega se traži smjena. No branitelji nisu PR stručnjaci niti koriste usluge PR konzultanata za razliku od političara koji te usluge koriste', naveli su branitelji u pisanom očitovanju koji je podijeljen novinarima.

Na kraju konferencije za novinare u šator su ušli sinjski branitelji, koji su Đuri Glogoškom uručili sliku Čudotvorne Gospe Sinjske - poklon sinjskih franjevaca. Njihovi emisari rekli su da se franjevci svakodnevno mole za Glogoškog da izdrži, kao i svi branitelji koji su ostvarili državu Hrvatsku - tisućljetni san.  

Poslijepodne predstavnici branitelja idu u Zabok gdje će se na okruglom stolu govoriti o dosad učinjenom na projektu veteranske bolnice Zaboku. Na okruglom stolu sudjelovat će i ministar zdravlja Siniša Varga.

Osim smjene ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, branitelji traže i donošenje ustavnog zakona o pravima braniteljima.