TOMISLAV JOSIĆ

'Matić je ministar bez savjetnika, branitelja i Vukovara'

11.10.2013 u 17:02

Bionic
Reading

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić optužio je na konferenciji za novinare, održanoj nakon današnjeg sastanka, predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića za netoleranciju, ističući kako taj stožer već devet mjeseci pokušava razgovarati o problemima u Vukovaru, ali te razgovore iz vlade uvijek uvjetuju.

'Prvi put se tražilo da dođem sam u Zagreb i po mraku, drugi put biraju s kim će pregovarati, tako da treći put možemo očekivati da slože govor što ću mu reći. Spremni smo u bilo koje doba dana i bilo gdje sjesti i razgovarati, ali bez ikakvih uvjetovanja s druge strane. Mi ne postavljamo uvjet tko će sve biti uz premijera, ali ne dopuštamo da nam se uvjetuje tko će od braniteljske populacije predstavljati branitelje', rekao je Tomislav Josić

Osvrnuvši se na izjavu ministra branitelja Predraga Matića po kojoj Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara ne zanima uspostava dijaloga, nego mu je u interesu 'na nelegitiman način prouzročiti društvenu krizu te vjerojatno nedemokratskim metodama doći na vlast', Josić je poručio kako članovima tog stožera nitko ne može manipulirati, a u interesu im je dobrobit Vukovara i cijele Hrvatske.

'Ministar Matić je ministar bez savjetnika, bez branitelja i bez Vukovara', rekao je Josić i ponovio kako stožer nema ništa s HDZ-om te da bi se bunio i da je HDZ na vlasti i da čini 'ono što čini SDP'.

Predsjedniku Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Miloradu Pupovcu, koji je prije dva dana na konferenciji za novinare upozorio vlast i oporbu da se 'ne igraju vatrom', poručio je da su branitelji 1991. godine prepoznali i znali ugasiti vatru i da to mogu opet učiniti ako bude trebalo.

Za skidanje dvojezičnih ploča u Udbini rekao je kako do konferencije za novinare nije čuo za to, da misli da je to reakcija na druge stvari u društvu te kako ne može zamjeriti ljudima što su ih skinuli ako su ogorčeni zbog njihova postavljanja.

Predsjednik Udruge gardijskih brigada Ilija Vučemilović rekao je da je Tomislav Josić 'heroj Vukovara' i da s njim nitko ne manipulira.

'Najmanji problem ovdje je ćirilica. Ona je namjerno izabrana da se skrene pozornost s najvećih i najtežih pitanja u društvu. Imali smo odgovor u devedestima na te pokušaje, a imamo ga i danas. Hrvatski branitelji i danas će se usprotiviti tim pokušajima nereda i nikad nećemo dopustiti da Hrvat ide na Hrvata', rekao je Vučemilović.

Premijer Zoran Milanović rekao je na sjednici Vlade RH kako je spreman razgovarati s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, ali s ljudima iz Vukovara, te da su pozvani da dođu u Zagreb. Članovi tog stožera odbili su poziv da dođu u Zagreb te su pozvali Milanovića da dođe i danas s njima razgovara u Vukovaru, ali iz Vlade RH nitko se nije odazvao