MUŠKARCI MINISTRI, ŽENE ČISTAČICE

Matematički pogled na novu grčku vladu

04.02.2015 u 13:55

Bionic
Reading

Naš duhoviti i angažirani matematičar Toni Milun te njegove kolegice i kolege svoje matematičke mozgove rado upregnu za raspetljavanje političkih tema i dilema. Kako je grčka ljevičarska senzacija izazvala veliku pažnju diljem svijeta, tako je zaokupila i naše matematičare, a oni su cinično primijetili da je novi socijalno osjetljivi premijer Aleksis Cipras formirao svoju vladu bez ijedne žene, no zato je, valjda, odlučio vratiti na posao 600 čistačica koje je ukinula prethodna vlada

'Nažalost, ovo je u posljednje vrijeme već treća eurovlada bez žena. Pored nove grčke vlade, za koju mnogi kažu da je 'napredna i poštena' i 'ona koja će se boriti za ravnopravnost', još samo Mađarska i Slovačka nemaju nijednu ženu na ministarskim položajima. Zamjenice ministara nisu dovoljne', primijetio je Milun.

Potez Sirize, koji se u 2015. čini nevjerojatnim, naročito kad ga povuče stranka koja se navodno bori za ravnopravnost spolova, potaknuo je naše matematičare da osmisle posebne zadatke iz matematike za žene i muškarce.

Ženski zadatak: Ako žena miješa kolač u omjeru šećer : brašno = 2:5, a ukupno ide 140 grama, koliko grama šećera, a koliko grama brašna ide u kolač?

Muški zadatak: Trenutno u bugarskoj vladi sjede 21 ministar i ministrica. Ako je omjer žena prema muškarcima 1:2, koliko je u vladi ministara, a koliko ministrica?

Matematika za muškarce i žene