TISUĆE NA ULICAMA

Masovni prosvjedi protiv 'štednje' diljem Francuske

09.04.2015 u 17:45

Bionic
Reading

Tisuće ljudi prosvjedovale su u četvrtak diljem Francuske kako bi poručili "stop štednji" i ograničavanju rasta plaća, a prosvjede su organizirala četiri sindikata koji pozivaju i na štrajkove

"Vrlo jednostavno - protiv smo štednje i za politiku drukčiju od ove koju vodi vlada i Medef (Udruga poslodavaca)", rekao je Philippe Martinez, glavni tajnik CGT-a, predvodeći zajedno s kolegom iz sindikata FO Jean-Claudeom Mailyjem dugu povorku pariškim ulicama.

Među sindikalnim se zahtjevima ističu "revalorizacija plaća, smanjenje radnog vremena i sve ono što treba učiniti kako bi se potaklo zapošljavanje", rekao je Martinez, nakon što se u veljači broj nezaposlenih popeo na 3,5 milijuna.

Među organizatorima su i sindikat djelatnika u obrazovanju FSU i Solidaires, ali se prosvjedu nije željelo priključiti nekoliko sindikalnih središnjica, poput CFDT-a, CFTC-a, CGC-a, CFDT-a i UNSA-a. Diljem Francuske predviđeno je održavanje više od 80 manifestacija.

Osobitih poremećaja u prometu nema, a možda najveću pozornost privlači Eiffelov toranj, koji će ostati zatvoren do 17 sati jer su se prosvjedima pridružili djalatnici iz tornja, pa turistima nema tko prodavati ulaznice, upravljati dizalom niti išta drugo što je nužno za normalno funkcioniranje možda najposjećenije znamenitosti na svijetu.