PAROUBEK ZATRAŽIO ZAŠTITU

Marsovci bombardiraju bivšeg premijera jajima

26.05.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Vodstvo oporbene Češke socijaldemokratske stranke službeno je zatražilo od premijera Jana Fischera da spriječi gađanje jajima njihovog čelnika, bivšeg premijera Jirija Paroubeka, na predizbornim skupovima za Europski parlament

PRAG - Taj neuobičajeni zahtjev uslijedio je nakon što su mladi Česi otkrili novu zabavu - gađanje jajima i provociranje Paroubeka na skupovima Češke socijaldemokratske stranke. Nakon što mu se na početku kampanje prvo jaje razbilo o glavu, sujetni Paroubek ne može sakriti razjarenost kada mu mladi predaju jaja s ispisanim porukama ili mu šeću pred nosom s kutijama jaja u rukama.

Provokacije se nastavljaju i putem Facebooka, gdje se registriralo već 27.000 bacača jaja na Paroubeka.

Jaje je na Paroubeka bacio i sin jednog regionalnog čelnika socijaldemokata, a ne prođe nijedan skup da se među okupljenima ne pojave i oni koji se sprdaju s ranijim izjavama Paroubeka i parolama predizborne kampanje češke ljevice.

Prošlog vikenda na skup u središnjoj Češkoj došli su i provokatori obučeni u Marsovce, kako bi podsjetili na Paroubekovu izjavu iz 2005. godine da bi, ako treba, zbog realizacije ciljeva socijaldemokrata sklopio pakt i s Marsovcima, a ne da bi samo uveo u vladu nereformirane komuniste.

Paroubek je za organiziranje provokacija optužio vladajuću Građansku demokratsku stranku bivšeg premijera Mireka Topolaneka, koja je to ogorčeno demantirala.

Za razliku od zapadnih političara, koji bačena jaja ili trule rajčice doživljavaju kao neugodan, ali legitiman izraz građanskog prosvjeda, Paroubek vidno teško podnosi takav način slobode govora.

Socijaldemokrati su naredili osiguranju da izbacuje sa skupova bacače jaja, ljude preobučene u Marsovce ili one koji na račun čelnika socijaldemokrata uzvikuju uvrede. Češka socijaldemokratska stranka upozorena je, međutim, da time krši zakon i pravo na slobodu govora i okupljanja jer zbog izgreda ili incidenata sa skupova ljude smije odvoditi isključivo policija.

Socijaldemokrati su stoga zaštitu od jaja i službeno zatražili od premijera Jana Fischera te ministra unutarnjih poslova Martina Pecine.