PROSVJED LGBT ZAJEDNICE

Marširali za bračnu jednakost i tražili opoziv referenduma

27.05.2013 u 22:04

  • +9

Marš za bračnu jednakost

Izvor: Cropix / Autor: cropix

Bionic
Reading

Ugrožavanjem temeljnih ljudskih prava i sloboda, a posebno prava manjina bilo koje vrste, u ovom slučaju one kojoj se u RH upravo 'kroji' sudbina, prava na spolnu jednakost, i to intervencijom u sadržaj Ustava, ozbiljno se nagrizaju temelji demokracije neke zemlje. Potaknuti inicijativom U ime obitelji, čija je 'misija' upravo to, udruge Kontra i Iskorak organizirale su na Zrinjevcu prosvjed 'Marš za bračnu jednakost' na koji se odazvalo preko tisuću građana, što, s obzirom na to da je radni dan, ponedjeljak, iz udruga smatraju za vrlo uspješan skup

Da lavlji dio građana Hrvatske (od tinejdžera do umirovljenika) na sreću nije ni politički nepismen, ni zadrt, ni glup, dokazuje činjenica da se prosvjednicima, kojih je na samom početku u 16 sati Zrinjevcu bilo tek stotinjak, putem do Markova trga priključilo barem deset puta toliko građana.

'Za prosvjed nisam ni znala, ali sam šećući se s prijateljicom vidjela da se odvija i došle smo podržati ovaj prekrasan mladi svijet. Onima koji stoje iza inicijative U ime obitelji, a naročito instituciji Crkve poručujem da se ostavi gluposti i da prvo počisti pred svojim vratima. Pedofilije, homoseksualnosti i čega sve ne, ima ponajprije u njihovim redovima i ne znam otkud im onda pravo popovati drugima. Neka svatko voli onoga koga voljeti želi', izjavila je jedna postarija građanka.

'Moja je seksualna orijentacija nebitna i nisam zato ovdje. Došao sam jer me iskreno strah živjeti u državi u kojoj ovakvo nazadno razmišljanje ne da nije ignorirano, ili na neki drugi način diskreditirano, nego se, dapače, čak i potiče. Budući da oni kažu kako žele 'preventivno' djelovati u zaštiti prava većine, tako sam i ja preventivno došao u znak podrške borbi za zaštitu prava manjine', izjavio je pak znatno mlađi prosvjednik.


Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. također se pridružila 'maršu', a za tportal je izjavila: 'Tužno je da se usred ekonomske krize bavimo ovakvima stvarima, ali je upravo to i razlog. Skrenuti, u nedostatku ikakvog plana i programa za gospodarski oporavak zemlje, pozornost građana na uvijek popularnu temu – zaštitu moralnih vrijednosti koje 'pogani' ljevičari žele srušiti.

Nažalost, iako je očito da ima jako puno onih koji to shvaćaju, činjenica da su prikupili pola milijuna potpisa u dva tjedna otkriva i da je još više onih kojima to ne ide u glavu', zaključila je Sarnavka dodavši kako upravo potonji daju krila onima što stoje iza ove inicijative.

'Ovo očito nije neka ad-hoc, već pomno planirana i orkestrirana akcija Crkve i političke desnice', rekla je.

Trg sv. Marka, gdje su prosvjednici završili 'marš', na kraju se tako gotovo cijeli ispunio, a nakon razvijanja velike zastave duginih boja, okupljenima se obratila Sanja Juras iz udruge Kontra.

'Tražimo od Vlade da opozove ovaj referendum i ubuduće spriječi ovakav napad na ljudske slobode u startu. Tražimo da se osnovna ljudska prava zagarantiraju apsolutno svima - bez obzira na rasu, vjeroispovijest, nacionalnost i spolnu orijentaciju', izviknula je na megafon Sanja Juras ne bi li je čuli i iza prozora zgrade Vlade.

Prosvjed je prošao bez i jednog jedinog incidenta.