pokrenuta pilot studija

Markotić otkrila jednostavnu i jeftinu stvar koju većina ima kod kuće, a koja nam može pomoći u borbi s virusom

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 19.09.2020 21:19
  • Objavljeno 19.09.2020 u 21:13
Alemka Markotić

Alemka Markotić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dok svjetske farmaceutske tvrtke i najprestižniji znanstvenici užurbano rade na proizvodnji cjepiva koje bi pomoglo da se riješimo pandemije novog korona virusa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić upozorava da i neki jednostavni postupci kao higijena nosa mogu pomoći u borbi s infekcijama dišnog sustava

Zapažanja koja navodi su još u fazi početne kontrolirane studije, ali ova spoznaja ne može sigurno štetiti. Ideja za studiju se, kaže, rodila pokušavajući pomoći zaraženima bez simptoma koji su tjednima bili u izolaciji zbog pozitivnog testa brisa koji više nije bio u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem jer su bili dobro.

Ključ je, naime, u slanim otopinama koje korona kao ni drugi virusi 'ne vole'.

'Od samog početka epidemije uzrokovane sa SARS-CoV-2 znanstvenici i liječnici primijetili da u jednog broja bolesnika, ali i osoba u kojih je dokazana infekcija, a nisu razvili simptome, možemo dugotrajno detektirati virus u nosnoj sluznici. Zabilježeni su i slučajevi od preko dva mjeseca pozitivnih briseva u pojedinih osoba. U prvim mjesecima epidemije, dok nismo znali koliko dugo bi virus mogao biti infektivan, to je bilo povezano i s dugotrajnim boravkom pozitivnih osoba u izolaciji, što je dovodilo do određenih i psihičkih problema, ali i egzistencijalnih zbog dugotrajne izolacije i nemogućnosti povratka na posao', kaže Markotić za 24sata.

  • +17
  • +14

Koronavirus u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Tijekom proljeća i početkom ljeta jedan dio osoba s dugotrajno pozitivnim brisevima mi se obratio za pomoć. S obzirom na to da specifičnog lijeka za sada nema, razmišljala sam kako im najbolje pomoći. Pretpostavka je bila da se vjerojatno radi o defektnim virusnim česticama ili virusima koji su izgubili svoju moć zaražavanja, no za to još nije bilo dovoljno informacija u relevantnoj znanstvenoj i stručnoj literaturi te su oni morali biti u izolaciji do dobivanja negativnih nalaza brisa. Razmišljala sam da bi možda dobra toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli, mogla pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela.

Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u „novo normalan“ život', kaže Markotić. Sljedeći korak je bilo znanstveno dokazivanje ovoga ovog zanimljivog opažanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!