teške kliničke slike

Markotić o trećem valu: Bolnice će trpjeti velike pritiske i očekuje ih borba još nekoliko tjedana

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 19:51
  • Objavljeno 19.04.2021 u 19:48
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Klinika je više tjedana puna, koliko pacijenata otpustimo toliko i primamo tijekom dana. Velik je pritisak na trijažu, ambulantu, veliki je broj pregleda. Dolazi veći broj mlađih, ima i starijih. I kod mlađih viđamo teške upale pluća i teške kliničke slike. Na odjelima imamo od 25 ili 27 godina s teškim kliničkim slikama i s jednom nogom prema respiratoru. Doista nitko nije pošteđen ako bude izložen virusu', opisuje situaciju na Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić

'Klinički ne možemo povući razlike sada u trećem valu, niti će se one moći, ono što je dobro je nešto manje onih starijih od 80 godina, stariji su većinom cijepljeni i zaštićeni. Sada imamo jednu gospođu koja je cijepljena i nije razvila teži oblik bolesti, ali smo je zbog dobi i komorbiditeta hospitalizirali na nekoliko dana. Ono što se čini je nešto manje tromoembolije, ali to ćemo moći zaključiti tek na kraju trećeg vala', rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' gostujući u Dnevniku HRT-a.

U ovom valu stanje varira po županijama, u nekima je puno teža epidemiološka slika nego preko zime.

'To ovisi o kretanju ljudi, negdje se malo možda više opuste. Vidimo da se treći val, kao i drugi pa ni prvi ne javlja u isto vrijeme u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama Europe. Hrvatska nešto kasnije od drugih zemalja ulazi u te valove.', rekla je Markotić.

Jesmo li sada na vrhuncu, kaže kako se nada da će se to sada početi smirivati. Prognoze nisu zahvalne tijekom cijele ove pandemije. U zadnja dva dana su brojevi u razini prošlog tjedna pa to daje jednu dozu optimizma.

'Očekivanja su da će se brojevi epidemiološki smanjivati, ali bolnice će trpjeti još velike pritiske i očekuje ih borba još nekoliko tjedana.'

Na pitanje o cijepljenju i kako kaže, užasu kojeg liječnici žele prenijeti, teško je vjerovati da postoje ljudi koji se još uvijek premišljaju oko cijepljenja.

'Definitivno je tu bila i situacija s AstraZenecom. Hrvatska je tu bila konzistentna, nismo radili dodatne preporuke bez osnove',rekla je Markotić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!