BORBA PROTIV KORONE

Markotić: Nove generacije cjepiva mogle bi biti spremne pred jesen

19.02.2022 u 19:49

Bionic
Reading

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Zagreb, naglasila je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku kako je i dalje važno da se osobe starije dobi i s kroničnim bolestima cijepe protiv COVID-a. Navela je i da bi nove generacije cjepiva mogle biti spremne pred jesen

Markotić je rekla da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, puno bolja nego što je bila - snažno padaju brojevi inficiranih i hospitalizacije, ali smrtnost još uvijek ne pada nigdje u Europi, pa tako ni u Hrvatskoj.

- Znamo da smrtnost ima nekakvu odgodu do dva, tri tjedna, pa i četiri, ovisno o tome da, recimo, na intenzivnim jedinicama bolesnici leže puno dulje, rekla je Markotić.

Rekla je kako je iznimno važno da se cijepe osobe starije dobi, pa čak i iznad 55 godina, a svakako iznad 65, kao i oni s kroničnim bolestima, a da oni koji su se već cijepili prime booster dozu.

- Trenutno, unatoč velikom padu novozaraženih, ipak određene zemlje na sjeveru bilježe sad ponovno porast inficiranih, pa i hospitaliziranih među starijima od 65 godina. Dakle, za njih je najvažnije da se cijepe, još uvijek, rekla je Markotić za Dnevnik HTV-a.

Navela je da su neka modificirana cjepiva u izradi.

- Moram biti iskrena da bismo željeli puno više vidjeti, puno možda propulzivnije djelovanje. Međutim, ta neka nova cjepiva koja se očekuju, nove generacije, negdje pred jesen bi mogla biti spremna, dodala je.

Možemo li očekivati o tome da bi jesen mogla biti bez mjera, s cijepljenjem rizičnih skupina, da idemo kao prema gripi?

- Svi se nadamo da bi i ova respiratorna bolest mogla doći u tu fazu da se ponaša kompletno sezonski i da onda, evo, imamo neki ritam cijepljenja kao i s gripom, u jesen, pred jesen, rekla je Markotić.