koronavirus u hrvatskoj

Markotić: Nije isključeno da će se u nekim regijama ranije ići na ublažavanje mjera

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 14.04.2020 19:17
  • Objavljeno 14.04.2020 u 19:17
Alemka Markotić

Alemka Markotić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Alemka Markotić,ravnateljica zagrebačke Klinike za infektive bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kaže da će ozbiljniji pad epidemiološke krivulje biti znak da možemo početi popuštati s mjerama.

"Austrija je ta koja ima ozbiljan pa krivulje, već su najavili da bi počeli s popuštanjem mjera i mi ćemo pratiti situaciju kod njih. Kad bi naša krivulja konstantno pet do sedam dana padala, onda bi mogli početi s popuštanjem mjera. Prave se ozbiljni planovi koji će biti i predstavljeni. Kako smo postepeno uvodili mjere, tako će se i popuštati", kazala je Markotić gostujući u RTL-u Danas.

Na upit koje bi mjere prve mogli ublažiti, Markotić kaže da se analiziraju različiti aspekti društva, od škola do ekonomije.

"Nije isključeno da će neke regije ići ranije, a neke kasnije. To što Istra pet dana zaredom nema zaraženih je jako dobro, no ako odlučimo da svi mogu u Istru, i oni iz područja koji nisu dosegli tu razinu, onda ćemo opet dovesti Istru u problem. Važno je razmišljati cjelovito, vidjeti kako se odluke mogu odraziti na neka druga pudručja. Cijeli niz situacija je u analizi", kaže Markotić.

Upitana koliko oni koji se ne pridržavaju uputa, poput svećenika u Splitu koji je unatoč zabrani održao misu na Uskrs, otežavaju rad Stožera kazala je da bitno da cijeli sustav funkcionira, da se većina građana pridržava mjera.

'Svakodnevno se događaju različiti incidenti i to se rješava, bilo bi problem da se nešto sustavno i masovno događa', kazala je Markotić.

Dogodio se proboj koronavirusa u domove za starije, ne samo u Dalmaciji nego i na kopnu, a Markotić ističe kako to posebno zabrinjava, ali dodaje da je Hrvatska jako dugo izdržala zahvaljujući mjerama koje su uvedene.

"U početku nije bilo razumijevanja zašto smo tako kruti i čvrsti, ali bolnice i domovi su najfragilniji za ulaz virusa. Ono što mi vidimo kod ostalih zemalja, negdje je ušao na početku. Ako gledate Njemačku, čak 87 posto smrtnosti je među ljudima starijim od 70-80 godina. Oni imaju 800.000 ljudi u domovima za starije i to predstavlja veliki problem. Fali im zaštitne opreme", kaže Markotić dodajući da je nemoguće da virus ne uđe u sve dijelove sustava.

"Svima su u dome ušli preko njegovatelja, ali bez njih ne mogu. Mi smo pratili situaciju, detektirana je brzo. Mjere se pojačavaju onako kako se situaija pogoršava. Došle su i nove mjere, ali ne možete taj sustav stalno održavati. Imam dojam da sebe želimo prikazati gorima nego što jesmo. Bit ćemo sretni ako tako ostane. Ne kažem da se nama ne može dogoditi kao ostalim zemljama, ali zasad smo bolji nego ostali", zaključila je Markotić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!