omikron u svijetu

Markotić: ‘Moramo biti spremni za jesen i pratiti što će se idućih mjeseci događati u Južnoj Americi i Australiji‘

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 18.05.2022 09:42
  • Objavljeno 18.05.2022 u 09:42
Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Situacija se stabilizirala u Europi nakon vala omikrona, a svi koji se sada razbole imaju tu varijantu virusa. No, čini se da su oni koji su cijepljeni u boljoj situaciji jer su zaštićeni od težeg oblika bolesti', kaže prof.dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'

Među trenutačno zaraženima, najviše je starijih. Nema velikog pritiska na bolnice i jedinice intenzivne skrbi.

'Važno je da se osobe starije od 80 godina i dalje štite od korone te da se cijepe i četvrtom dozom, osobito ako imaju i neke duge kronične bolesti. Dobra je vijest da izbjeglička kriza zbog Ukrajine i migracije milijuna ljudi nisu povećale širenje virusa', rekla je u razgovoru za Jutarnji list prof.dr. Alemka Makrotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Objašnjavajući porast broja slučajeva u Australiji, istaknula je kako je moguće jer su imali najstroži lockdown, a s popuštanjem mjera su krenuli u zimskom razdoblju.

'Što se pak tiče Sjeverne Koreje, radi se o zatvorenoj zemlji iz koje su informacije neprovjerljive. Jedno je sigurno, teško je vjerovati da korone u toj zemlji dosad nije bilo.', ističe Markotić dodajući kako će do jeseni vjerojatno biti spremni samo proizvođači mRNA cjepiva te da se ide s opcijom novog cjepiva protiv omirkona ili s kombinacijom protiv omikrona i već postojećih cjepiva protiv drugih varijanti.

'Očekuje se da će se u lipnju pojaviti prve relevantne kliničke studije koje bi trebale pokazati je li zaštita od omikrona s tim novim cjepivima bolja u odnosu na postojeća cjepiva, a također u odnosu na one starije sojeve', rekla je infektologinja napominjući kako novosti o lijekovima protiv covida, zapravo nema.

Na upit što možemo očekivati na jesen, Markotić kaže kako je bitno pratiti što će se idućih mjeseci događati u Južnoj Americi i Australiji i hoće li kod njih tijekom zime pojaviti neke nove varijante virusa.

'Također je važno znati što će se događati u južnoj Africi, gdje uvijek postoje mogućnosti za nove varijante. Ondje su trenutačno 'u opticaju' omikron BA.4. i BA.5., za koje je utvrđeno da se brže šire od one izvorne varijante omikrona, ali oblik bolesti ipak nije teži. U svakom slučaju, jesen moramo dočekati spremni. Za sada znamo da je omikron jedini koji cirkulira svijetom, ali ne znamo hoće li se s vremenom pojaviti neki novi soj. Ipak, bit ćemo spremniji ako se to i dogodi. Sigurno je da moramo ostati oprezni, da ne zakasnimo s intervencijom bude li trebalo.', kaže Alemka Markotić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!