analitičar ivan rimac

Marijana Petir ekspresno je skupila potpise, no kakve su joj šanse? 'Prednost je ta što je čista, a nedostatak - nevidljivost'

Bionic
Reading

'Uspjela sam skupiti 11.361 potpis, hvala svima koji su poduprli moju kandidaturu', rekla je dosadašnja europska zastupnica Marijana Petir u utorak u 23 sata, samo sat vremena uoči krajnjeg roka za predaju svoje nezavisne liste Državnom izbornom povjerenstvu. Petir je u rekordna dva dana prikupila znatno više od minimalno potrebnih pet tisuća potpisa i tako će, nakon neuspjelih pregovora s HDZ-om, na svibanjskim izborima ipak samostalno testirati svoju političku snagu

Njenu dvodnevnu brzopoteznu akciju prikupljanja potpisa podrške na tri lokacije u centru Zagreba javnost je dočekala sa skepsom, a nakon što joj je ipak uspjelo ostvariti cilj pojavile su se spekulacije da je presudna bila podrška te logistika udruge U ime obitelji i Željke Markić. To nije potvrđeno, dok je sama Petir kazala da 'ni od koga nije posebno tražila da sudjeluje u akciji' te da su se 'građani sami organizirali na različitim lokacijama'.

Ova izbačena HSS-ovka, koja nije pristala na ponudu Andreja Plenkovića da se učlani u HDZ u zamjenu za peto mjesto na listi te stranke, u borbu za drugi mandat krenula je na ceremoniji proglašenja najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, čiji je pokrovitelj već godinama. No pretpostavlja se da će kampanju ipak bazirati na ponešto drugačijim, ideološkim temama.

'Podatak o ovolikom broju prikupljenih potpisa u tako malom vremenu zaista ne zvuči loše i vjerojatno će joj poslužiti kako bi stvorila marketinški dojam da iza nje postoji čvrsta baza i da glas za nju neće biti bačen. Zaista je moguće da je imala potporu infrastrukture gospođe Markić - na koncu, one dijele ideološki diskurs u većini tema, poput zabrane abortusa, Istanbulske konvencije ili Marakeškog sporazuma', pojašnjava za tportal politički analitičar i profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac, upozoravajući da je velika vidljivost spomenutih inicijativa ipak rezultat jasne podrške crkvenih struktura.

'Samostalni nastup na izborima nije uvijek najsretnije rješenje jer postoje teškoće u podizanju organizacijske strukture na terenu i logističke potpore u izbornom procesu. S druge strane, ona je očigledno procijenila da joj ulazak u aranžman s HDZ-om ne garantira uspjeh, dapače da bi time eventualno izgubila dio vlastitog glasačkog tijela koje nije spremno dati glas i toj stranci, pa smatra da je oportuno nastupiti samostalno na ovim izborima. Radi se o dosta velikom riziku, a mnogi su se opekli na sličnim procjenama', dodaje Rimac. Naglašava da će birači tek kazniti stranke i pojedince koji su političku moć izgradili na prebjezima, pa takav scenarij predviđa za Milana Bandića i njegove akvizicije - prije svega na idućim parlamentarnim izborima.

  • +7
Marijana Petir predala kandidacijsku listu za Europski parlament Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Po njegovu mišljenju, činjenica da Marijana Petir u proteklih pet godina nije bila previše vidljiva na nacionalnoj političkoj sceni ipak joj može donijeti i određenu korist. 'Nitko od europskih zastupnika nije bio pretjerano aktivan na domaćoj sceni i to može biti korist, a ne šteta. Oni nisu uprljani dnevnim prepucavanjima, kojih je glasačima već dosta, i relativno su svježi, na određen način čisti. Dodatno, kompetentni su kada se radi o europskim temama i funkcioniranju Europskog parlamenta, no pitanje je hoće li zbog velikog broja kandidata i spomenutog nedostatka infrastrukture zbilja dobiti veliku priliku u kampanji. Njoj i sličnima najveća prijetnja je relativno slaba vidljivost', dodaje sugovornik tportala.

Ipak, kaže Rimac, sasvim je izvjesno to da se Petir neće fokusirati na europske teme, nego da će 'snažno podcrtavati svoju ideološku poziciju'.

'Upotrebljavat će teme poput Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma i slična pitanja o kojima se snažno debatiralo u javnosti, a na kojima će tražiti prepoznavanje kod dijela biračkog tijela', predviđa Rimac.

  • +66
Marijana Petir Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Marijana Petir na prethodnim europskim izborima nalazila se na listi HDZ-a, na kojoj je osvojila 43 tisuće glasova - iza Ruže Tomašić i Andreja Plenkovića. U srijedu je zahvalila građanima koji su joj dali podršku za novu kandidaturu i sebe definirala kao 'demokršćanku koja dolazi iz naroda'.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal