burno u saboru

Marija Selak Raspudić o izboru predsjednika Vrhovnog suda: Dovoljno je 'Halo Andrej' da bi vas to katapultiralo u predsjednicu svemira

13.10.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Uoči rasprave o izboru predsjednika Vrhovnog suda zastupnici su zatražili stranke kako bi se osvrnuli na proces izbora koji traje već mjesecima

Prvi je stanku zatražio SDP-ov Peđa Grbin. 'Ovdje se radi o tragičnoj situaciji. Već više od tri mjeseca kasnimo s izborom predsjednika Vrhovnog suda. Zašto? Zato što HDZ ne želi da se promijeni status quo u hrvatskom pravosuđu', rekao je Grbin, kazavši da je 'pravosuđe postalo glavni kočničar svega'.

'Nitko od nas nema iluzije da će promjena samo jedne osobe bez promjene zakonodavnog okvira unaprijediti sustav i omogućiti mu da funkcionira, ali ova promjena je početak. Izbor suca Dobronića može biti taj početak. Radi se o osobi koja je pokazala ogromno znanje, ali i hrabrost da donosi odluke koje su išle u korist građana, a na štetu onih koji su moćniji i koji su te građane tlačili', rekao je Grbin i dodao da očekuje da nakon ovoga uslijede zakonske promjene.

O izboru predsjednika Vrhovnog suda progovorila je i Mostova Marija Selak Raspudić. 'Tražim stanku jer smo svi zatvorili oči pred ključnim problemom koji je isplivao na vidjelo u cijeloj ovoj travestiji. Problem je počeo oko nepoštivanja procedure. HDZ nije htio podržati prvu predsjednikovu kandidatkinju jer nije poštovala proceduru i time je poslao ključnu poruku da se procedura mora poštivati. I s time se ne mogu više složiti, ali šteta je što je sve bila samo farsa. Nakon toga imamo situaciju u kojoj se premijer hvali da ga je zvala jedna potencijalna kandidatkinja i da je on njoj dao prije prijave na natječaj bjanko podršku. Dakle dovoljno je 'Halo Andrej' da bi vas to katapultiralo u predsjednicu svemira', kazala je Selak Raspudić.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista kazao je da je ovo tema oko koje se dogovaraju Andrej Plenković i Zoran Milanović. 'A oni imaju istovjetne stavove i oko ključnih tema se slažu. Po pitanju Istanbulske konvencije, po pitanju migrantske krize, po pitanju uvođenja eura imaju istovjetan stav. Imamo dva čovjeka istih stavova i jedan igrokaz za hrvatsku javnost', rekao je Zekanović.

Kazao je da mu je drago da kao kandidatkinja nije prošla Zlata Đurđević i da je sada predložen kandidat koji je prihvatljiv i suverenistima.

Kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića podržao je i Dario Zurovec iz Fokusa. 'Vrhovni sud dosad nije stao na stranu građana i nadam se da ćemo imati pomak u dobrom smjeru. No i mi se moramo zapitati što radimo, tri mjeseca imamo ovu trakavicu', kazao je Zurovec.

  • +20
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a kazala je kako rijetko tko misli da je stanje u pravosuđu dobro, pa čak i suci. 'Svi mi smo izbor predsjednika Vrhovnog suda pretvorili u farsu. Sve kandidate koji su se javili vukli smo kroz blato. Novi predsjednik suda nema čarobni štapić kojim će promijeniti sve', poručila je.

'Što se tiče reforme pravosuđa, u NPOO-u su predviđena značajna sredstva kako bi se procesi u pravosuđu ubrzali i kako bi se pravosuđe unaprijedilo. Osnovni problem je dugotrajnost postupka, a mislim da ćemo upravo izborom predsjednika Vrhovnog suda doprinijeti tome', kazao je HDZ-ov Krunoslav Katičić.

Vesna Nađ iz Kluba socijaldemokrata kazala je da se Zlatu Đurđević provuklo kroz blato jer se dva predsjednika nisu mogla dogovoriti. 'A sve je stvar trgovine - 'ti ćeš meni ovo podržati, a ja ću podržati tvoje kandidate za veleposlanike'. Ovo se nikada više ne smije dogoditi i trebamo kandidate koje predloži predsjednik adekvatno verificirati i onda odlučiti', rekla je Nađ i dodala da je kandidat Dobronić 'dubinski ušao u problematiku kao Dr. House'.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta također smatra da se sve pretvorilo u trakavicu. 'Doktor House prvo treba donijeti pravu dijagnozu da dobro liječi pacijenta, a Dobronić nije prepoznao kao jedan od ključnih problema provođenje lustracije u Hrvatskoj. Čak je rekao da je ona provedena, a sam sastav Vrhovnog suda pokazuje da to nije točno', rekao je Bartulica, davši do znanja da Domovinski pokret neće podržati Dobronića.

U samoj raspravi o izboru predsjednika Vrhovnog suda Mostov Božo Petrov kazao je da mu je drago 'da će se konačno završiti jalova trakavica'. 'Zbog te trakavice je izašlo iz fokusa to u kakvom se stanju nalazi pravosuđe, nije se dovoljno govorilo o programu kandidata, od njegova izlaganja moglo se puno naučiti', kazao je, dodavši da je saslušanje Dobronića ukazalo na brojne anomalije u pravosuđu.

'Podrška nije bjanko podrška, već da provede ono o čemu je govorio', kazao je Petrov.

I SDSS-ov Milorad Pupovac ukazao je na dugotrajan postupak izbora kandidata. 'Konačno, nakon više mjeseci natezanja, došli smo do načina, propisanog načina na koji se bira predsjednik Vrhovnog suda i dobili kandidate. Sve što je tome prethodilo bio je gubitak vremena i populistička vježba', rekao je.

Pohvalio je program suca Dobronića, kazavši da je to 'najbolji program usmjeren na ono što se iz perspektive Vrhovnog suda može napraviti'. 'To što na Vrhovnom sudu nije dobio povjerenje pokazuje da je naš sustav u nekim segmentima hermetički zatvoren', kazao je Pupovac.