PRVO STABILIZACIJA

Marić pojasnio što je Orešković htio s najavom bržeg uvođenja eura

02.03.2016 u 15:51

Bionic
Reading

Je li realno ili moguće da Hrvatska za četiri godine uvede euro? Takve naznake dao je jučer premijer Tihomir Orešković, no neke vremenske rokove ministar financija Zdravko Marić novinarima u Saboru nije mogao otkriti

'Potpisom i pristupanjem Europskoj uniji preuzeli smo i obvezu uvođenja eura kada budu ispunjeni kriteriji za to. Ono što ste vidjeli iz programa Vlade, uz gospodarski rast i zapošljavanje - fokus je na konsolidaciji proračunskog manjka i stabilizaciji, odnosno smanjivanju javnog duga. Upravo su to dva kriterija koja u ovom trenutku ne ispunjavamo. U tom kontekstu je ta izjava premijera i dana. Što se tiče samih rokova i okvira, o tome je danas teško spekulirati. Pred nama je puno toga što trebamo ispuniti, ne samo kriterije iz Maastrichta, nego općenito da ispunimo cilj, a to je stabilizacija i smanjivanje javnog duga', kazao je novinarima u Saboru ministar financija Zdravko Marić.

Je li realno da do 2020. Hrvatska uvede euro, upitali su novinari.'Moramo razmišljati o tome, kada budemo ispunili te uvjete, da prvo ulazimo u tzv. tečajni mehanizam koji također iziskuje proceduru od oko dvije godine. U tom kontekstu treba gledati i cijeli vremenski horizont ispred nas', kazao je Marić.

Znači li to da nije realno da će za četiri godine doći trenutak za uvođenje eura? 'Teško je to komentirati je li realno ili nije. Dakle, sigurno ne prije 2020. Znači, razdoblje nakon toga, o tome možemo početi govoriti', rekao je Marić.