povijesni dan

Marić na 'oproštaljki' s kolegama u Bruxellesu: Pozicija ministra financija je uvijek takva da moraš biti neki 'kontraš'

12.07.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Zdravko Marić, ministar financija na odlasku, dao je izjavu za medije povodom službenog primanja Hrvatske u eurozonu

“Povijesni dan za Republiku Hrvatsku, tri formalne odluke koje su zadnji korak i koje potvrđuju da Hrvatska ulazi u eurozonu i usvaja, odnosno uvodi euro s 1.1.2023.”, rekao je Marić, prenosi N1.

“Svi trgovci i oni koji izražavaju cijene i bilo koje druge financijske pokazatelje, već mogu sada, a od 5. rujna su u obvezi, dvojno iskazivati cijene, i u kunama i u eurima i ta obveza će trajati do kraja 2023. godine”, dodao je.

Zahvalio se europskim institucijama koje su bile pravi partneri u ovom procesu.

  • +6
Svečano potpisivanje protokola o pristupanju Hrvatske eurozoni Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

“1.1. se događa taj veliki trenutak. Imat ćemo dva tjedna dvojni opticaj, do ponoći 14. siječnja 2023. i dalje će biti moguće plaćati kunama, resto, odnosno ostatak će se dobivati u eurima, a nakon toga samo euri”, rekao je Marić.

Kovanice kuna moći će se promijeniti u euro tijekom tri godine, a novčanice neograničeno.

Dodaje da želi da tranzicija prođe sve bolje, a osvrnuo se i na novog ministra Marka Primorca.

“Sve što je pokazao potvrđuje mi da će biti jako dobar ministar”, tvrdi Marić.

“Ministar financija nikad nema hladni krumpir u svojim rukama. Pozicija ministra financija je uvijek takva da moraš biti neki ‘kontraš’. Dosta sam zadovoljan s ovim što smo učinili jer neke od kriza s kojima smo se suočili su bile krajnje nepredvidive, poput covida”, dodao je.