PROŠAO VLAK

Marić misli da se Arena Zagreb još može otkupiti, ali Ingra ga demantira

12.01.2018 u 16:02

Bionic
Reading

Grad Zagreb i Republika Hrvatska mogli su Arenu Zagreb, nakon sedmogodišnjeg zakupa, od Ingre otkupiti za 80,5 milijuna eura. To nije učinjeno, a Zdravko Marić, ministar financija, gostujući u Temi dana na HRT-u u četvrtak navečer ustvrdio je kako opcija otkupa još uvijek stoji te da je sve stvar dogovora. U Ingri pak ne misle tako

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je kako je grad bio za opciju otkupa, ali da s druge strane nije imao partnera u tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću.

Marić je pak u četvrtak dodao i da je sve stvar 'procjena, projekcija i fiskalnih mogućnosti grada i države te da se o tome može razgovarati'.

Međutim ministar očito ne zna da je to bila jednokratna mogućnost, a iz Ingre podsjećaju da je ona istekla 30. lipnja 2015. godine.

Upitani jesu li voljni ponovno razmotriti mogućnost prodaje Arene iduće godine, navode da su ugovorne odredbe vrlo jasne te da opcija jednokratnog otkupa više nije moguća.

'Na kraju razdoblja zakupa Arena Zagreb prelazi u vlasništvo javnih partnera za iznos od jednog eura', naveli su u Ingri.

  • +3
Zagrebačka Arena prije rukometnog Eura Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Prvih sedam godina grad i država su zakupninu po pola plaćali 7,2 milijuna eura godišnje, plus PDV. Nakon sedme godine mogli su otkupiti Arenu. Kako se to nije dogodilo, po slovu ugovora zakupnina će se za preostale godine sve do 2036. svake godine indeksirati, odnosno prilagođavati vrijednosti imovine i inflaciji sukladno njenoj stopi u eurozoni.  

Uz to, nakon isteka sedme godine po slovu ugovora Ingra je indeksirala i prvih sedam godina, za što su grad i država morali izdvojiti dodatnih 3,69 milijuna eura. U 2017. godini zakupnina je nakon indeksiranja iznosila 7,85 milijuna eura bez PDV-a.