ŠTO KAŽU AKTERI

Opća pomutnja u Saboru zbog uhljebljivanja Marićevog brata

01.03.2017 u 14:16

Bionic
Reading

Nakon što je sinoć Goran Marić odbacio spekulacije da je imao veze sa zapošljavanjem svog brata Svetimira u jednu od tvrtki HŽ-a, o svemu se danas oglasio i resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ali i brojni drugi politički akteri

'Gospodin Svetimir Marić imenovan je u tvrtku kćer HŽ putničkog prijevoza, odluku je donijela uprava Putničkog prijevoza, takve odluke ja ne donosim. Ako je čovjek stručan i kvalificiran, ako je sve po Zakonu, ne vidim problema tu', kazao je novinarima u Saboru ministar pomorstva i prometa Oleg Butković, upitan za zapošljavanje brata ministra državne imovine Gorana Marića.

Čak ni ako je brat ministra?, upitali su novinari. 'A čujte, brat, uvijek je netko nekome brat', kazao je Butković.

Podsjetimo, direktor u tvrtki HŽ Putnički prijevoz Robert Frdelja razriješio je u ime Skupštine te tvrtke jednog člana uprave i na njegovo mjesto postavio Svetimira Marića, brata ministra Gorana Marića. Ministar Marić kazao je tportalu da za bratovo imenovanje nije znao sve do prekjučer te da s time nema veze, ali i poručuje da njegov brat nije došao s ceste ni pao s neba jer je proveo 'cijeli radni vijek u HŽ-u'.

'Ako je netko utjecao na to, a koliko ja znam nije, ja nisam, a i gospodin Marić je dao izjavu da nema o tome nikakvog pojma i ja mu vjerujem. Ako nitko nije utjecao, ako je to zaista odluka uprave HŽ Putničkog prijevoza da je čovjek stručan i kvalificiran, onda po meni ne bi trebalo biti problema. Povjerenstvo za sukob interesa će vjerojatno o tome raspravljati pa će oni donijeti svoje mišljenje', rekao je Butković.

Upitan vjeruje li on Goranu Mariću i je li provjeravoa kako je došlo do zapošljavanja, Butković je ponovio: 'Tražio sam očitovanje HŽ Putničkog i ono što su mi dostavili, jučer sam dao priopćenje.' Na pitanje zašto je smjenjena osoba na čije mjesto je došao svetomir Marić, Butković je kazao: 'Rekao sam vam sve. Nemojte više, molim vas'.

Slučaj zapošljavanja brata Gorana Marića komentirala je i saborska oporba.

'Svak se u korizmi nečeg odrekao, pa se gospodin Marić odrekao brata. Rekao je da nema ništa s time, da ga nije čuo tri mjeseca itd.', prokomentirao je SDP-ov Arsen Bauk.

'Mislim da bi to bio dobar primjer da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdi činjenice je li bilo utjecaja gospodina Marića. Naravno, moguće je da i nije bilo, ali je zbog njegove vlastite vjerodostojnosti bolje da se očituje nadležno tijelo. Jer nesumnjivo je da je u trenutku kada je on došao na poziciju, i to na poziciju u ministarstvu koje se bavi državnim tvrtkama, da osoba povezana s njime napreduje. Moguće je da nije sudjelovao u svemu ali moguće je da je imao određenog utjecaja', kazao je Bauk.

'Ako Božo Petrov može kuma, onda Goran Marić sigurno misli, pa mogu i ja brata. Samo reforme', kazao je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

Komentirao je i izjavu Olega Bkovića da 'uvijek netko ima nekog brata'. 'Ja imam dvije sestre', rekao je Vrdoljak.

Najnovijom aferom nije zadovoljan ni Mostov Nikola Grmoja.

'Smatramo da je to jedna loša poruka, ne znam tko je odgovoran, kažu da je to Uprava HŽ-a, je li to ministar Butković, ali definitivno je trebalo paziti na to da je u srodstvu s ministrom u Vladi Republike Hrvatske i da se time šalje jedna loša poruka.Mi smo imali situaciju u kojoj smo išli mijenjati stvari u Hrvatskim vodama i kad smo shvatili da se šalje loša poruka zbog promjene Statuta i kumstva s gospodinom Petrovom, mi smo tu odluku povukli', rekao je Grmoja.

Što očekujete, upitali su novinari. 'Ne znam, očekujem da vide tko je napravio ako se dogodio bilo kakav propust i može li se ta stvar promijeniti i je li, u biti, uputno i dobro da se na nekakvu poziciju gdje Vlada odlučuje imenuje brat jednog od ministara Vlade Republike Hrvatske', kazao je Grmoja.

'Ja ne očekujem ništa, očekujem da oni koji su odgovorni za to povuku poteze', rekao je Grmoja.

Na pitanje tko bi trebao povući poteze, Grmoja je odgovorio da su to oni koji su bili odgovorni za imenovanje. 'Neki kažu da je to Uprava HŽ-a, neki da je resorni ministar, tako da ne znam', rekao je.